
Sok ze śliwek
Czas całkowity:
Przejdź do składników
Sposób przygotowania
krok 1
Słoiki: wyparzamy je, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni Celsjusza na około 20 minut.
krok 2
Śliwki: myjemy je, pozbawiamy pestek, wrzucamy do dużego garnka. Zasypujemy cukrem, podlewamy odrobiną wody, dusimy przez 15 minut.
krok 3
Sok: na sitko ustawione na kolejnym garnku, przelewamy śliwki. Sok ze śliwek, który pozostanie po oddzieleniu miąższu i skórek, ponownie gotujemy.
krok 4
Pasteryzacja: gorące słoiki wyjmujemy z piekarnika, stawiamy na blacie. Wlewamy do nich gotujący się sok, mocno je zakręcamy. Wkładamy je do szerokiego garnka, wlewamy letnią wodę do ¾ wysokości słoika i gotujemy około 20 minut. Wyjmujemy i układamy słoiki do góry dnem.

