Porady:
- Jeśli w domu jest wilgotno, a sól ziołowa ma tendencję do sklejania się, warto wsypać do solniczki trochę ziarenek ryżu. Ryż będzie absorbował wilgoć, dzięki czemu oczka solniczki nie będą się zatykać.
- Sprawdź, po co nam zioła w kuchni!
Notka redakcyjna:
Jak zrobić sól ziołową?
Jedną z ciekawszych propozycji przypraw jest sól ziołowa. Skład zaproponowany wyżej to idealna mieszanka do wytrawnych dań. Oregano, rozmaryn i bazylia dbają o mocny zapach, a chili, pieprz i czosnek granulowany o odpowiednią dozę pikanterii. Sól ziołowa może zastępować klasyczną w sosach, zupach, marynatach, czyli wszędzie tam, gdzie poza solą sięgnęlibyśmy również po inne przyprawy. Z kolei do gotowania, np. makaronu czy ziemniaków raczej nie sprawdzi się domowa sól ziołowa. Przepis na nią jest banalny i ciągle zdecydowanie warty przygotowania. Jak zrobić sól ziołową? Najlepiej jest sięgnąć po sól gruboziarnistą – nie jest ona oczyszczana, więc znajdziemy w niej najwięcej minerałów. Sól ziołowa domowej roboty to miks soli i wybranych ziół i przypraw. Warto jest również sięgnąć po silny robot kuchenny, który poradzi sobie ze zmieleniem składników. Sól ziołowa jest bardzo drobna i ma lekko szary odcień.
Czy sól ziołowa jest zdrowsza?
Sól jest jedną z podstawowych przypraw w kuchni. Pomaga ona wydobywać z potraw ich niezwykły smak i dodaje charakteru mdłym posiłkom. Ciężko jest wyobrazić sobie gotowanie bez soli. Przylgnęła jednak do niej łatka niezdrowej. Czy sól jest szkodliwa? Sól stosowana w nadmiarze, również sól ziołowa, może powodować nadciśnienie i prowadzić do chorób serca i udarów. Z drugiej strony sól wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu mięśniowego i nerwowego. Nie powinno więc się rezygnować z niej w zupełności. Za najzdrowszy jej typ uchodzi sól himalajska, dlatego to ją najlepiej wykorzystać, aby powstała jak najlepsza sól ziołowa.