Reklama

Zupa solferino to bardziej urozmaicona i sycąca wersja klasycznej pomidorowej w formie kremu bez sycącego dodatku w formie ryżu lub makaronu. Znajdziemy w niej dodatkowo groszek zielony i ziemniaki, na smak ma również znaczący wpływ śmietana i ser mozzarella. Wbrew pozorom robi się ją szybko i nie wymaga szczególnych umiejętności. Zupa solferino dobrze smakuje podana solo lub z ziołowymi grzankami.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.

  • krok 2

    Przechodzimy do przygotowania porów, wykorzystujemy tylko białą część. W razie potrzeby zdejmujemy wierzchnią warstwę. Warzywa myjemy i kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy z łupiny i siekamy w kostkę.

  • krok 3

    Do garnka wlewamy olej, dokładamy masło, rozgrzewamy je. Dodajemy pory i cebulę, solimy do smaku, podsmażamy krótko. Bezpośrednio do garnka przeciskamy czosnek. Smażymy jeszcze przez chwilę. Mieszamy od czasu do czasu, żeby uniknąć przypalenia, zwłaszcza czosnku, który przesmażony może stać się gorzki.

  • krok 4

    Dorzucamy ziemniaki, zalewamy bulionem warzywnym lub mięsnym, np. drobiowym lub drobiowo-wołowym. Gotujemy, pod koniec, zanim ziemniaki całkowicie zmiękną, dorzucamy groszek (odlewamy go z puszki). Zamiast konserwowego równie dobrze sprawdzi się mrożony lub świeży w sezonie.

  • krok 5

    Jak warzywa całkowicie zmiękną dolewamy passatę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

  • krok 6

    Śmietanę dolewamy do zupy. Można ją wcześniej zahartować, najpierw dolewając do śmietanki kilka łyżek zupy, mieszając po każdej i dopiero dolać ją do zupy.

  • krok 7

    Gorącą zupę solferino przelewamy do miseczek i posypujemy startą mozzarellą (ścieramy twardy kawałek sera lub kupujemy gotowy produkt). Wierzch można dodatkowo ozdobić zieloną częścią pora pokrojoną w cienkie, podłużne paski.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama