
Zupa solferino - włoska zupa pomidorowa
- ziemniaki: 500 g
- por: 2 szt.
- groszek konserwowy: 1 puszka
- passata pomidorowa: 360 g
- bulion warzywny: 1 l
- czosnek: 2 ząbki
- cebula: 1 szt.
- śmietana: 120 g
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 1 szczypta
- olej: 15 ml
- masło: 15 g
- mozzarella: 100 g
Sposób przygotowania
krok 1
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
krok 2
Przechodzimy do przygotowania porów, wykorzystujemy tylko białą część. W razie potrzeby zdejmujemy wierzchnią warstwę. Warzywa myjemy i kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy z łupiny i siekamy w kostkę.
krok 3
Do garnka wlewamy olej, dokładamy masło, rozgrzewamy je. Dodajemy pory i cebulę, solimy do smaku, podsmażamy krótko. Bezpośrednio do garnka przeciskamy czosnek. Smażymy jeszcze przez chwilę. Mieszamy od czasu do czasu, żeby uniknąć przypalenia, zwłaszcza czosnku, który przesmażony może stać się gorzki.
krok 4
Dorzucamy ziemniaki, zalewamy bulionem warzywnym lub mięsnym, np. drobiowym lub drobiowo-wołowym. Gotujemy, pod koniec, zanim ziemniaki całkowicie zmiękną, dorzucamy groszek (odlewamy go z puszki). Zamiast konserwowego równie dobrze sprawdzi się mrożony lub świeży w sezonie.
krok 5
Jak warzywa całkowicie zmiękną dolewamy passatę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
krok 6
Śmietanę dolewamy do zupy. Można ją wcześniej zahartować, najpierw dolewając do śmietanki kilka łyżek zupy, mieszając po każdej i dopiero dolać ją do zupy.
krok 7
Gorącą zupę solferino przelewamy do miseczek i posypujemy startą mozzarellą (ścieramy twardy kawałek sera lub kupujemy gotowy produkt). Wierzch można dodatkowo ozdobić zieloną częścią pora pokrojoną w cienkie, podłużne paski.

