
Sorbet mango
Sposób przygotowania
krok 1
Mango: myjemy je, osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie obieramy je ze skórki, dzielimy na pół i usuwamy pestkę. Miąższ owocu kroimy w kostkę.
krok 2
Woda: wlewamy ją do rondelka. Lekko podgrzewamy. Płyn powinien być ciepły, ale nie gorący. Następnie zdejmujemy garnek z palnika. Dodajemy miód. Składniki dokładnie mieszamy ze sobą.
krok 3
Cytryna: myjemy ją, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na pół. Do przygotowania deseru będzie nam potrzebna tylko jedna połówka owocu, z której wyciskamy sok.
krok 4
Sorbet mango: mango, sok z cytryny i wodę z miodem przenosimy do wysokiego naczynia. Całość blendujemy, aż uzyskamy masę o jednolitej konsystencji. Następnie przekładamy ją do plastikowego pojemnika, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do zamrażalnika na ok. 5 godzin (czas ten nie jest uwzględniony w czasie przygotowania deseru). Masę mieszamy co 30 minut.
krok 5
Podanie: sorbet serwujemy w pucharkach i układamy na nim świeże liście mięty.

