Reklama

Sorbet porzeczkowy w winie to prosty deser inspirowany drinkiem kir royal. W smaku dominują owoce podkręcone smakiem czerwonego wina. Deser do wypróbowania w gronie znajomych.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Porzeczki (czerwone lub czarne) zamrażamy na 1–2 godz., zamrożone miksujemy z likierem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem, odstawiamy na 10 min, następnie przecieramy przez sitko, a powstały mus zamrażamy przez 30 min. Do schłodzonych pucharków rozlewamy różowe wino musujące i nakładamy kulki lodów.

  • krok 2

    Uwaga! Deser jest prostą konsekwencją inspiracji najbardziej chyba klasycznym drinkiem, jakim jest kir royal, zatem na wyjątkowe okazje warto zrobić sorbet wyłącznie z czarnej porzeczki i podać w pucharkach wypełnionych szampanem. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2016.

Porady:

Zobacz także: egzotyczne domowe lody na patyku

Sorbet porzeczkowy w winie można przygotować również w maszynce do lodów i podawać w dekoracyjnych pucharkach.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama