
Sos Alfredo
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- śmietana 30%: 150 ml
- masło: 50 g
- parmezan: 50 g
- czosnek: 1 ząbek
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 2 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: śmietanę kremówkę wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby miała temperaturę pokojową. Ząbek czosnku obieramy i bardzo drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę (można też wykorzystać suszoną przyprawę). Parmezan ścieramy na małych oczkach tarki.

krok 2
Masło: rozpuszczamy na głębokiej patelni. Wrzucamy czosnek. Podsmażamy go krótko, aż zmięknie i uwolni aromat. Nie powinien się zarumienić.

Getty/iStock krok 3
Sos Alfredo: wlewamy śmietankę na patelnię. Zagotowujemy ją. Wsypujemy starty parmezan oraz sól i pieprz. Podgrzewamy sos, mieszając, aż zgęstnieje, a ser się rozpuści. Podajemy z ulubionym makaronem. Możemy udekorować parmezanem i natką pietruszki.

Adobe Stock

