
Sos chrzanowy na zimno to niezastąpiony dodatek do wielkanocnych potraw. Świetnie komponuje się z jajkami ugotowanymi na twardo i domowymi wędzonkami, które królują na polskich stołach. Przepis na kremowy sos z tartym chrzanem jest banalnie prosty, a przygotowanie go zajmuje dosłownie kilka minut. Warto jednak pamiętać o jakościowych składnikach, które są gwarancją dobrego smaku.
- tarty chrzan: 50 g
- majonez: 100 g
- jogurt naturalny: 150 g
- sok z cytryny: 20 ml
- sól: 2 g
- pieprz czarny: 2 g
Sposób przygotowania
krok 1
Mieszanie składników: do miski przekładamy tarty chrzan, majonez i jogurt. Łączymy składniki, mieszając je łyżką do uzyskania spójnego sosu.
krok 2
Doprawianie: dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz i ponownie mieszamy całość.
krok 3
Gotowy sos chrzanowy: podajemy na stół lub przechowujemy w lodówce w zamkniętym naczyniu.
Porady:
- Do sosu najlepiej wybrać chrzan z jak najmniejszą ilością dodatków. Dobrze, gdy zawartość tartego korzenia wynosi minimum 70%, a pozostałe składniki na etykiecie to: cukier, cytryna, woda, olej rzepakowy i sól.
- W wersji light możemy zrobić sos chrzanowy bez majonezu – z samym jogurtem naturalnym.
- Aby zachować gęstą konsystencję sosu, można dodatkowo odsączyć chrzan z zalewy.
- Warto wybrać gęsty jogurt naturalny – bałkański lub grecki.
- Do sosu można dodać posiekany szczypiorek lub koperek.
Notka redakcyjna:
Sos chrzanowy na zimno – do czego podać?
Sos chrzanowy doskonale pasuje do jajek, ryb, domowych pieczeni podawany na zimno oraz wędlin – pieczonych, gotowanych lub wędzonych. Najbardziej popularne potrawy z jego dodatkiem to:
- jajka z sosem chrzanowym – ugotowane na twardo, mogą być także jajka faszerowane tuńczykiem lub pieczarkami,
- biała kiełbasa z sosem chrzanowym – pieczona, gotowana lub smażona,
- pieczeń rzymska – w wariancie klasycznym lub z dodatkiem jajka na twardo, czyli wielkanocny klops,
- ryba w galarecie – może to być szczupak, dorsz, okoń, karp, leszcz lub sandacz.
Sos chrzanowy na ciepło – propozycje potraw
W wariancie na ciepło przygotowujemy sos chrzanowy na bulionie warzywnym lub mięsnym – z dodatkiem masła i kwaśnej śmietany. Taki sos możemy podać do:
- polędwiczek – pieczonych lub duszonych,
- polędwicy Wellington – która otulona jest farszem grzybowym i owinięta ciastem francuskim lub innej pieczeni wieprzowej,
- gotowanych ozorków – świetnie smakują nie tylko z sosem chrzanowym, ale także w sosie własnym lub musztardowym,
- gulaszu z żołądków – lub innych podrobów drobiowych,
- karkówki z piekarnika – także w wersji smażonej lub grillowanej,
- szynki peklowanej, gotowanej lub pieczonej,
- pieczonych lub grillowanych żeberek,
- golonki peklowanej, gotowanej lub pieczonej.
Sos chrzanowy na Wielkanoc
Wielkanocny sos chrzanowy sprawdza się praktycznie do wszystkiego, co znajduje się na świątecznym stole. Świetnie pasuje do dań na ciepło i zimno, a zwłaszcza do jajek ugotowanych na twardo, które są symbolem odradzającego się życia.
W tradycji chrześcijańskiej chrzan także ma znaczenie symboliczne. Jego ostry smak nawiązuje do goryczy i męczeńskiej śmierci Jezusa. W niektórych domach korzeń chrzanu kroi się w słupki. Mają one przypominać gwoździe, którymi przybito go do krzyża.
Zdarza się, że w wielkanocnym wariancie do sosu chrzanowego dodawane są jajka. Gotujemy je na twardo, a po wystudzeniu obieramy ze skorupek i rozgniatamy widelcem, jak w klasycznym przepisie na pastę jajeczną.

