
Sos curry
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- bulion wołowy: 125 ml
- mleko: 160 ml
- jabłka: 1 szt.
- mąka ziemniaczana: 20 g
- cebula: 1 szt.
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 5 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal70
Sposób przygotowania
krok 1
Na początku przepisu na sos curry obieramy cebulę i siekamy ją w drobną kostkę. Następnie masło roztapiamy w patelni oraz smażymy na nim cebulę.

iStock krok 2
W dalszej kolejności obieramy jabłko i ścieramy je na tarce. Między czasie mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą, a następnie mieszamy razem z mlekiem, bulionem i przyprawą curry. Całość dodajemy do masła z cebulą i podgrzewamy przez ok. 7 minut. W czasie gotowania sosu należy zamieszać go dwa razy. Po upływie wyznaczonego czasu, sos przecieramy przez sito i gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Na koniec całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

iStock

