Porady:
- Domowy sos pomidorowy najlepszy będzie z mięsistych pomidorów - te najsmaczniejsze są w sezonie
- Sos do pizzy możemy przygotować na zapas – możemy przełożyć go do słoiczków i pasteryzować na gorąco. Taki sos można przechowywać w domowej spiżarni przez kilka miesięcy (jeśli nie dodamy do niego cebuli, to nawet znacznie dłużej).
- Zamiast świeżych pomidorów w przepisie na sos do pizzy, możemy wykorzystać z pomidory z puszki – najlepiej sprawdzą się pomidory pelati, które zbieranie są w najgorętsze dni. Zwykle są one spożywane bez skórki, a ich cechą charakterystyczną jest słodki smak.
- W zależności od naszych preferencji możemy przygotować sos pomidorowy do pizzy o różnych konsystencjach. Jeśli nie przeszkadzają nam kawałki pomidorów, to możemy nakładać go od razu po przegotowaniu. W niektórych regionach Włoch sos pomidorowy przygotowuje się ze świeżych i zimnych pomidorów wymieszanych z oliwą i doprawionych solą i pieprzem do smaku. Z kolei, jeśli przepadamy za sosem o bardzo gładkiej konsystencji, przed nałożeniem na pizzę, możemy go dokładnie zblendować.
Notka redakcyjna:
Jak zrobić sos do pizzy?
Istnieje wiele różnych szkół przygotowania sosu do pizzy – inny przepis uznają za najlepszy, natomiast inny amerykanie. Wyjątkowość włoskiego sosu do pizzy tkwi w jego prostocie – zazwyczaj przygotowuje się go z dwóch lub trzech składników: pomidorów, cebuli oraz przypraw. Niekiedy dodaje się również czosnek i oliwę z oliwek. Jednakże sekretem jego niepowtarzalnego smaku są pomidory, z których słynie gorąca Italia. Włoskie pomidory dojrzewają w pełnym słońcu, są bardzo soczyste i intensywne w smaku. Z kolei amerykański sos do pizzy, oprócz pomidorów, wody, oliwy z oliwek, zawiera również cukier, sok z cytryny i wiele przypraw. Ten wariant jest znacznie częściej spotykany w polskich gospodarstwach domowych.