Reklama

Sos grecki to przepis, który możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Sprawdzi się nie tylko do ryby po grecku, ale i do dań mięsnych, makaronów czy zapiekanek. Aby go zrobić potrzebujemy tylko kilku składników, a cały proces przebiega szybko i banalnie łatwo. Zobaczcie, jak zrobić sos grecki i przygotujcie większy zapas do słoiczków.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie warzyw: pietruszkę i marchewkę myjemy, obieramy i opłukujemy. Ścieramy na tarce. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki - kroimy w kostkę bez gniazd nasiennych. o umyć, obrać, opłukać, pokrajać w paski, wlać bardzo małą ilość gorącej wody, włożyć parę ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, posolić, ugotowawć.Do warzyw dodać olej, koncentrat pomidorowy, cukier, pieprz i zagotować (sos powinien być gęsty).

  • krok 2

    Gotowanie: warzywa razem z przyprawami przesmażamy na oleju. Dodajemy koncentrat pomidorowy i cukier. Zagotowujemy, aż sos zgęstnieje. Wyciągamy ziele angielskie i liść laurowy. Opcjonalnie można go zblendować, ale w trakcie duszenia składniki i tak dobrze się połączą. Podajemy lub przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.

Porady:

  • Ryby w sosie greckim najlepiej smakują na drugi dzień, dlatego warto przyrządzić je wieczór wcześniej i zostawić w lodówce na całą noc. Dzięki temu sos lepiej wnika w mięso, a do tego nabiera gęstszej konsystencji.

Notka redakcyjna:

Sos grecki - przepis podstawowy i dodatki

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama