
Sos grecki
- olej: 2 łyżki stołowe
- marchewka: 3 szt.
- cebula: 2 szt.
- pomidor: 2 szt.
- pietruszka: 2 szt.
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
- liść laurowy: 3 szt.
- ziele angielskie: 3 szt.
- cukier: 5 g
- koncentrat pomidorowy: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie warzyw: pietruszkę i marchewkę myjemy, obieramy i opłukujemy. Ścieramy na tarce. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki - kroimy w kostkę bez gniazd nasiennych. o umyć, obrać, opłukać, pokrajać w paski, wlać bardzo małą ilość gorącej wody, włożyć parę ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, posolić, ugotowawć.Do warzyw dodać olej, koncentrat pomidorowy, cukier, pieprz i zagotować (sos powinien być gęsty).
krok 2
Gotowanie: warzywa razem z przyprawami przesmażamy na oleju. Dodajemy koncentrat pomidorowy i cukier. Zagotowujemy, aż sos zgęstnieje. Wyciągamy ziele angielskie i liść laurowy. Opcjonalnie można go zblendować, ale w trakcie duszenia składniki i tak dobrze się połączą. Podajemy lub przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.

