
Sos jack daniel’s
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- whisky: 50 ml
- sok ananasowy: 250 ml
- woda: 125 g
- sos teriyaki: 70 ml
- sos sojowy: 15 ml
- cytryna: 0.5 szt.
- brązowy cukier: 200 g
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 1 ząbek
- pieprz kajeński (mielony): 2 g
Sposób przygotowania
krok 1
Cebula: obieramy ją i ścieramy na drobnych oczkach tarki.
krok 2
Czosnek: w łupince kładziemy go na suchej patelni podgrzewamy ok. 10 minut z obu stron, do momentu aż będzie miękki. Rozgniatamy go nożem na miazgę.
krok 3
Gotowanie sosu: wszystkie składniki przekładamy do garnka: miazgę czosnkową, whisky Jack Daniels, sok ananasowy, wodę, sos teriyaki, sos sojowy, cukier, pieprz cayenne, startą wcześniej cebulę. Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy go do garnka. Zagotowujemy, mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Sos Sos jack daniel’s gotujemy na niewielkim ogniu 35–40 minut do osiągnięcia średniej gęstości syropu.

