
Jajka w sosie koperkowym
- jajka: 4 szt.
- śmietana 18%: 200 g
- mąka: 2 łyżki stołowe
- koperek: 1 pęczek
- bulion warzywny: 200 ml
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Jak przygotować jajka w sosie śmietanowo koperkowym? To bardzo proste! Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. W tym celu umieszczamy je w garnuszku i zalewamy wodą. Jajka gotujemy 8 minut od momentu zagotowania się wody. Kiedy jajka się ugotują i ostudzą, obieramy je ze skorupki.

fot. Magda Pomorska krok 2
W czasie, gdy jajka się gotują, przystępujemy do przygotowania sosu koperkowego. Podgrzewamy bulion. Koperek dokładnie płuczemy, siekamy i wrzucamy do rondelka.

fot. Magda Pomorska krok 3
Śmietanę mieszamy z mąką i wlewamy do bulionu z koperkiem - dobrze jest wcześniej zahartować śmietanę, aby się nie zwarzyła. Całość energicznie mieszamy tak, aby nie powstały grudki. Dodajemy do smaku sól i pieprz. Tak przygotowany sos koperkowy doprowadzamy do zagotowania. Gotowe jajka na twardo wrzucamy do sosu lub polewamy nim jajka już na talerzu.

fot. Magda Pomorska

