
Sos miętowy
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- świeża mięta: 1 pęczek
- cytryna: 2 szt.
- oliwa z oliwek: 30 ml
- sól:
- pieprz czarny:
- cukier:
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal303
- tłuszcz28g
- błonnik6g
Sposób przygotowania
krok 1
Mięta: płuczemy ją, delikatnie osuszamy. Następnie drobno je siekamy - można użyć też blendera.
krok 2
Cytryny: owoce dokładnie myjemy, a najlepiej dodatkowo też sparzamy. Przekrajamy je na pół i wyciskamy z nich sok.
krok 3
Przygotowanie sosu miętowego: posiekane liście mięty mieszamy z sokiem cytrynowym oraz oliwą z oliwek. Całość doprawiamy solą i pieprzem (do smaku) oraz opcjonalnie szczyptą cukru.

