
Sos mole poblano
- oliwa z oliwek: 15 ml
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- anyż: 2 szt.
- goździki: 4 szt.
- cynamon: 1 szt.
- nasiona kolendry: 5 g
- chili: 4 szt.
- papryka chili: 1 szt.
- bulion drobiowy: 750 ml
- migdały: 50 g
- sezam: 45 g
- orzeszki ziemne: 25 g
- rodzynki: 50 g
- passata pomidorowa: 125 ml
- gorzka czekolada: 100 g
- kakao: 30 g
- sól: 3 g
- cukier: 15 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Świeżą paprykę chili przekrawamy i usuwamy nasiona.
krok 2
Smażenie: na patelni rozgrzewamy oliwę, przekładamy przygotowane warzywa, dodajemy cynamon, anyż, goździki, kolendrę oraz suche papryki i świeżą chili. Mieszając smażymy 4–5 minut, dodajemy 250 ml bulionu i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut.
krok 3
Bakalie: migdały prażymy na suchej patelni, potrząsając nią, aż skórka mocno ściemnieje. Wówczas wysypujemy je na ściereczkę i pocierając pozbywamy się skórek. Orzechy ziemne, migdały i sezam przesypujemy na suchą patelnię i prażymy 1–2 minuty do lekkiego zezłocenia.
krok 4
Gotowanie: do garnka z bulionem dodajemy kolejne 250 ml bulionu, rodzynki, cukier i gotujemy 15 minut pod przykryciem. Odstawiamy do przestudzenia. Możemy zrobić to dzień wcześniej.
krok 5
Wykończenie sosu mole poblano: wyjmujemy korę cynamonu, gwiazdki anyżu oraz goździki. Całość miksujemy. Czekoladę łamiemy na kostki i dodajemy do garnka wraz z passatą i kakao. Mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia czekolady. Sos gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut.

