Porady:
- Koperek można zastąpić szczypiorkiem.
- Sos ogórkowy robimy na średniej mocy palnika. Zbyt wysoka temperatura może sprawić, że sos się zważy.
- Jeśli nie zależy nam na wersji wegetariańskiej, możemy dodać bulion mięsny, np. drobiowy.
- Bulion warzywny najlepiej przygotować samodzielnie. Możemy go zrobić wcześniej i przechowywać w lodówce w zawekowanych słoikach.
- Jeśli nie mamy domowego bulionu, w wersji na szybko można sięgnąć po gotowy bulion ze sklepu, np. w słoiku. Warto jednak spojrzeć na skład, aby wybrać zdrowszy produkt – bez oleju palmowego i glutaminianu sodu.
Notka redakcyjna:
Do czego pasuje sos ogórkowy na ciepło?
Sos biały z ogórków kiszonych można wykorzystać w potrawach, takich jak:
Sos ogórkowy na ciepło świetnie pasuje do dań z ryżem lub purée z ziemniaków. Do dania obiadowego najlepiej podać go w sosjerce, aby każdy mógł nałożyć go tyle, ile lubi najbardziej.
Sos ogórkowy ze świeżych ogórków
Zupełnie inaczej przygotowujemy sos z ogórków zielonych. To wariant na zimno, który doskonale sprawdza się jako dip do dań z grilla lub świeżych warzyw, podanych w charakterze przekąski. Najpopularniejszym sosem z zielonych ogórków jest tzatziki – grecki sos na bazie gęstego jogurtu z ogórkami i czosnkiem.
W podobny sposób przygotowywana jest indyjska raita – zimny, jogurtowy sos z ogórkami. Tym razem bez czosnku – za to z dodatkiem świeżo mielonego pieprzu, prażonego kuminu i ostrej papryki. Można zrobić ją w wersji z kokosem, miętą i rzodkiewką, zgodnie z przepisem na raitę z kokosem i chipsami z tortilli.
Sos z ogórków konserwowych
W wersji na zimno popularnym sosem z dodatkiem ogórków jest sos tatarski. Można go przygotować na bazie majonezu i śmietany lub w wersji wegańskiej – z oleju, octu i musztardy. Zarówno w klasycznym, jak i wegańskim sosie tatarskim, obowiązkowe są następujące dodatki:
- ogórki konserwowe
- i marynowane grzyby.
Opcjonalnie można dodać kapary i posiekany szczypiorek.