Sos pieczarkowy
- pieczarki: 500 g
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 1 ząbek
- olej: 15 ml
- masło: 15 g
- śmietana 30%: 150 ml
- sól: 2 szczypty
- pieprz czarny: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Pieczarki: najlepiej jest wybierać grzyby średniej wielkości, może też być brązowa odmiana. Myjemy je i osuszamy ręcznikiem papierowym. Średnich i jędrnych nie trzeba obierać (również małych). Kroimy w cienkie plasterki. Sos można zrobić również z mrożonych pieczarek, wystarczy, że wrzucimy je na patelnię i będziemy je dusić do momentu aż się rozmrożą.

wero.ugc krok 2
Cebula i czosnek: zdejmujemy łupiny. Cebulę siekamy w drobną w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, ale można go też bardzo drobno posiekać.

wero.ugc krok 3
Smażenie: na patelnię wlewamy olej, podsmażamy na nim cebulę. Jak zacznie się szklić, dodajemy czosnek i smażymy przez chwilę - uważamy, żeby się nie przypalił, bo stanie się gorzki. Do zeszklonej cebuli dorzucamy, pieczarki. Smażymy około 5 minut, aż cała woda odparuje, a grzyby ładnie się zarumienią. Od czasu do czasu mieszamy drewnianą łyżką. Dokładamy masło i solimy grzyby. Podgrzewamy jeszcze przez 2 minuty.

wero.ugc krok 4
Sos pieczarkowy: wlewamy na patelnię śmietanę kremówkę 30%, ustawiamy średnią moc palnika. Po chwili powinna zacząć gęstnieć i w tym właśnie momencie doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Całość mieszamy i zdejmujemy z palnika, doprawiamy posiekaną natką pietruszki.

wero.ugc krok 5
Podanie: gotowy sos pieczarkowy podajemy na ciepło z kromką świeżego chleba lub z innymi ulubionymi składnikami: z makaronem, kaszą, ziemniakami, kluskami śląskimi, kotletami ziemniaczanymi i plackami ziemniaczanymi.

wero.ugc


