Porady:
- Przepis na sos serowy można nieco zmodyfikować, dodając do niego inne typy sera, w tym również serki topione. Warto jednak, by głównym składnikiem był cheddar, jest twardy, kruchy, odpowiada też za charakterystyczną teksturę i wyrazisty smak sosu.
- Sos serowy najlepiej podawać na gorąco – wtedy jest on najsmaczniejszy.
- Jednym ze składników naszego sosu z serem jest mleko. Jeśli dodamy takie o większej zawartości tłuszczu niż 1,5%, to możemy zrezygnować z dodawania masła.
- Jeśli preferujemy sos serowy na ostro, to wystarczy dodać do niego drobno posiekaną papryczkę chili.
- Schłodzony sos serowy może przybrać konsystencję masła. To idealna propozycja na pastę do kanapek. Sprawdzi się też jako baza do zupy serowej lub sosu śmietanowego.
Notka redakcyjna:
Sos serowy do makaronu
Sos serowy bardzo dobrze komponuje się z makaronem – taka propozycja jest szczególnie uwielbiana przez Amerykanów. Mac and cheese śmiało można uznać za jedno z tradycyjnych amerykańskich dań. Chociaż ta propozycja nie należy to potraw niskokalorycznych, to z całą pewnością jego smak wszystko rekompensuje. Można wykonać go dokładnie według naszego przepisu lub lekko go zmodyfikować. Jeśli preferujemy bardziej lejące sosy, to możemy użyć więcej mleka lub słodkiej śmietanki. Wtedy wyjdzie nam makaron z sosem śmietanowo-serowym. Możemy dodać do niego warzywa np. brokuły lub kalafior, świetnie sprawdzą się również podsmażone pieczarki z cebulką. Oprócz tego można także pomyśleć o dodatku mięsnym – z makaronem najlepiej skomponuje się kurczak, indyk lub pulpeciki wieprzowe.
Sos serowy do nachos i nie tylko
Sos serowy, a właściwie to dip, pasuje do wielu przekąsek:
- nachos – tradycyjnych, meksykańskich chrupek kukurydzianych, bez których wielu kinomaniaków nie wyobraża sobie seansu filmowego. Powinien być on gęsty – zbyt rzadki nie będzie się utrzymywał. Można samemu kontrolować gęstość sosu, dodając mniej lub więcej mleka – w zależności od naszych indywidualnych preferencji.
- frytek - tradycyjnych z ziemniaków, zarówno cienkich, jaki i grubszych, belgijskich, a także z batatów i innych warzyw, np. selera bądź buraka.
- krakersów - odpowiednie będą małe i większe, w zależności od tego, które bardziej lubimy. Możemy też posmarować jeden krakers sosem serowym i nałożyć na niego drugi. W ten sposób powstaną oryginalne kanapeczki.
- paluszkami grissini - tu również mamy duży wybór, dostępne są cienkie i grube, mają też różne smaki. Bez problemu kupimy pszenne, ale też z dodatkiem czosnku lub ziół.
- warzywami pokrojonymi w słupki - do wyboru mamy marchewki i łodygi selera naciowego.
Sos serowy z serka topionego
Alternatywą jest sos serowy z serków topionych. Poprawnie przygotowany, zachwyca swoją gładką, kremową konsystencją. Jego smak uzależniony jest od tego, na jakie serki postawimy. Na rynku mamy ich spory wybór – począwszy od serów śmietanowych, przez paprykowe, aż po pieczarkowe. Przepis na tę wersję jest dokładnie taki sam, z tą różnicą, że zamiast cheddara dodaje się właśnie serki topione. Można komponować go z dowolnych serów – zgodnie z zasadą zero waste możemy wykorzystać te, które zalegają nam w lodówce i nie wiemy co z nimi zrobić.