Reklama

Sos serowy do makaronu jest kremowy, aksamitny i bardzo prosty w przygotowaniu, a zarazem niezwykle smaczny. Niewiele składników, kilka minut pracy w kuchni i mamy pyszny, gorący posiłek, gwarantujący zadowolenie domowników. Sos serowy do makaronu możemy wzbogacać o różne dodatki, które dodadzą potrawie atrakcyjności.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie szpinaku: płuczemy go, osączamy z wody. Na dużą, nieprzywierającą patelnię wlewamy śmietankę, zagotowujemy, dodajemy szpinak, zmniejszamy ogień. Gotujemy do momentu aż warzywo tylko lekko straci jędrność.

  • krok 2

    Dodanie sera: gorgonzolę okrawamy z zewnętrznej skórki (wyrzucamy, jest niejadalna), a resztę drobno kroimy i dodajemy na patelnie, mieszamy, do rozpuszczenia.

  • krok 3

    Doprawienie: do gotowego sosu serowego do makaronu dodajemy sól i pieprz do smaku.

Porady:

  • Sos podajemy z makaronami: tagliatelle, penne, pappardele czy spaghetti, powinien być ugotowany al dente. Po odcedzeniu od razu dodajemy do sosu i mieszamy.
  • Do sosu serowego do makaronu możemy dodać szczyptę gałki muszkatołowej lub starty mały ząbek czosnku.
  • Już na talerzach danie możemy posypać startym serem, np. parmezanem.
  • Aby sos serowy do makaronu był bardziej kremowy możemy dodać do niego 50 g serka topionego śmietankowego.
  • Do dania możemy już na talerzach dodać: pokrojone pomidorki koktajlowe, lekko podprażone orzeszki piniowe, ugotowany brokuł, smażone pieczarki czy usmażone w kawałkach piersi kurczaka lub indyka.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama