
Sos serowy do makaronu
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- makaron tagliatelle: 250 g
- Crème fraîche: 250 g
- gorgonzola: 150 g
- szpinak: 50 g
- sól: 4 g
- pieprz czarny: 2 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie szpinaku: płuczemy go, osączamy z wody. Na dużą, nieprzywierającą patelnię wlewamy śmietankę, zagotowujemy, dodajemy szpinak, zmniejszamy ogień. Gotujemy do momentu aż warzywo tylko lekko straci jędrność.
krok 2
Dodanie sera: gorgonzolę okrawamy z zewnętrznej skórki (wyrzucamy, jest niejadalna), a resztę drobno kroimy i dodajemy na patelnie, mieszamy, do rozpuszczenia.
krok 3
Doprawienie: do gotowego sosu serowego do makaronu dodajemy sól i pieprz do smaku.

