
Sos śmietanowy
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- śmietana 18%: 400 ml
- mąka pszenna: 100 g
- bulion warzywny: 200 ml
- sól: 2 g
- pieprz czarny: 2 g
Sposób przygotowania
krok 1
Bulion: przelewamy do rondelka i wstawiamy do zagotowania.
krok 2
Śmietana: zanim dodamy ją do sosu, musimy ją zahartować. Do zimnej śmietany dodajemy gorący bulion. Mieszamy i przelewamy do rondelka z bulionem.
krok 3
Mąka: w osobnym naczyniu mieszamy mąkę z zimną wodą (wystarczy 50 ml). Dodajemy do niej odrobinę gorącego sosu. Mieszamy, przelewamy do rondelka i ponownie mieszamy.
krok 4
Gotowanie: sos śmietanowy gotujemy przez ok. 5 min, cały czas mieszając, aby był gładki i jednorodny. Na koniec doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

