Sos tatarski
- kiszone ogórki: 1 szt.
- grzybki marynowane: 50 g
- majonez: 200 g
- natka pietruszki: 0.25 pęczka
- szczypiorek: 0.25 pęczka
- sok z cytryny: 10 ml
- szalotka: 1 szt.
- musztarda dijon: 5 g
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Opłukujemy w zimnej wodzie szczypiorek i natkę pietruszki. Nie tylko pozbędziemy się w ten sposób zanieczyszczeń z łodyżek i liści, ale także utrwalimy ich kolor (warto nawet moczyć zieleninę przez kilka minut w kąpieli z lodem, zwłaszcza, jeśli jest już lekko oklapnięta). Delikatnie osuszamy szczypiorek ręcznikiem papierowym. Natkę możemy wrzucić do wirówki do sałaty. Drobno je siekamy (ostrym nożem, żeby nie wycisnąć z nich soku).

Artur Rogalski krok 2
Obieramy szalotkę. Odsączamy z zalewy kiszony ogórek średniej wielkości (około 60 g). Wyjmujemy marynowane grzyby ze słoiczka i osuszamy je z nadmiaru zalewy. Możemy wykorzystać dowolne pikle, na przykład pieczarki w occie, podgrzybki, maślaki, a nawet opieńki lub kurki marynowane.

Artur Rogalski krok 3
Drobno siekamy szalotkę (gdyby nie udało nam się jej dostać, możemy zastąpić ją równie delikatną w smaku dymką lub cebulką perłową). Kroimy ogórek i marynowane grzybki w drobną kosteczkę. Jeśli chcemy szybko przygotować pyszny sos tatarski do jajek z większej ilości składników, możemy rozdrobnić go malakserem lub ręczną szatkownicą do warzyw.

Artur Rogalski krok 4
Wkładamy do miseczki posiekane ogórki, grzybki i szalotkę. Dodajemy natkę pietruszki i szczypiorek. Przepis na sos tatarski do jajka lub ryb można też urozmaicić różnymi kwaskowymi składnikami, warzywami i ziołami. Smak majonezowego dipu uzupełnią na przykład kapary, czosnek, tarty chrzan lub groszek konserwowy. Świetnie wkomponują się też estragon i koperek.

Artur Rogalski krok 5
Dodajemy do posiekanych składników majonez, musztardę dijon i sok z cytryny. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym). Żeby obniżyć kaloryczność sosu, zastąpmy część majonezu jogurtem naturalnym lub śmietaną 12%.

Artur Rogalski krok 6
Tradycyjny sos tatarski babcinym sposobem przyda się przede wszystkim do jajek na twardo i śledzi, ale pasuje też do kanapek (na przykład z tuńczykiem), pasztetów, mięs na zimno (takich jak schab lub karkówka) lub smażonych ryb (w tym słynnego fish and chips). Warto schłodzić go przed podaniem, żeby smaki się dobrze przegryzły. Można przechowywać go w zamkniętym słoiczku w lodówce przez około 5 dni.

Artur Rogalski


