
Sos z cukinii
- cebula: 1 szt.
- oregano: 1 łyżka stołowa
- papryka chili: 1 szt.
- ocet: 0.5 szklanki
- sól: 2 łyżki stołowe
- pieprz czarny: 1 łyżeczka
- cukier: 0.75 szklanki
- cukinia: 800 g
- pomidor: 2 szt.
- koncentrat pomidorowy: 150 g
- bazylia: 1 łyżka stołowa
Sposób przygotowania
krok 1
Jak zrobić sos z cukinii? Przepis zaczynamy od przygotowania cukinii. W tym celu myjemy ją i ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulę obieramy i drobno siekamy. To samo robimy z czosnkiem. Tak przygotowane składniki umieszczamy w jednej misce, zasypujemy solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 3 godziny (nie odciskamy).
krok 2
Po tym czasie warzywa gotujemy do momentu, aż zrobi się z nich papka. Następnie dodajemy do nich cukier, ocet, pokrojone papryczkę chili i pomidory. Całość gotujemy przez 20 minut. W kolejnym kroku dodajemy koncentrat pomidorowy, bazylię, pieprz i oregano. Gotujemy kolejne 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Warzywa miksujemy na sos. Przelewamy do słoiczków. Sos z cukinii pasteryzujemy 10 minut. Przechowujemy w zaciemnionym i chłodnym miejscu.

