Reklama

Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca swoje ulubione dania.

Składniki:

500 gramów spaghetti
125 gramów guanciale di Amatrice (wędzone wieprzowe podgardle)
100 gramów startego sera pecorino di Amatrice
Łyżka oliwy z oliwek extra vergine
Odrobina wytrawnego białego wina
6-7 pomidorów lub 400 gramów obranych pomidorów w puszce
Pikantna papryczka peperoncino
Sól

Kroki przygotowania:

Na rozgrzaną patelnię (najlepiej żeliwną) wlewamy oliwę i wrzucamy papryczkę peperoncino oraz pokrojone na kawałki guanciale. Podsmażamy na dużym ogniu. Dodajemy wino. Zdejmujemy z patelni guanciale, dobrze je odsączamy i odkładamy – najlepiej przetrzymując je w ciepłym miejscu tak, aby zbytnio nie wyschło i aby pozostało miękkie i pełne smaku.
Wrzucamy na patelnię obrane ze skórki, pokrojone wzdłuż pomidory (z których wcześniej wycięliśmy szypułki). Doprawiamy solą, mieszamy i smażymy przez kilka minut.
Zdejmujemy z patelni papryczkę i wrzucamy wyjęte wcześniej guanciale. Chwilę gotujemy i całość mieszamy.
W międzyczasie gotujemy makaron al dente w dużej ilości osolonej wody. Dobrze ją odcedzamy i przekładamy do miski, dodając starty ser pecorino. Po kilku sekundach wlewamy sos. Mieszamy i dodajemy jeszcze trochę sera pecorino.

Reklama

Porady:

Z powodu ograniczonej dostępności wskazanych produktów guanciale di Amatrice możemy w Polsce zastąpić zwykłym guanciale lub wędzonym boczkiem, a ser pecorino di Amatrice innym rodzajem pecorino, na przykład pecorino romano, dostępnym w większych sklepach.

Zobacz też: Spaghetti czosnkowo-pomidorowe

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama