Reklama

To jedno z najsłynniejszych dań kuchni włoskiej - ugotowany al dente makaron z gęstym sosem. Oto prosty i szybki przepis na spaghetti alla bolognese. Tradycyjnie sos ten gotuje się nawet kilka godzin.

Składniki:

3/4 kg makaronu spaghetti
5 łyżek oliwy
1/2 kg chudej mielonej wołowiny
cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
5 ząbków czosnku
puszka pokrojonych pomidorów
łyżki startego parmezanu
liść laurowy
sól, pieprz

Kroki przygotowania:

Na patelni podgrzać 3 łyżki oliwy, włożyć wołowinę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć mieszając 10 minut, aż odparuje płyn.
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na drugiej patelni podgrzać resztę oliwy, zeszklić cebulę. Dodać koncentrat, dusić 5 minut.
Usmażoną cebulę wymieszać z mięsem. Dodać pomidory w zalewie, czosnek i liść laurowy. Wymieszać, dusić ok. 20 minut.
Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem soli. Odcedzić, polać sosem, posypać parmezanem. Spaghetti gotowe!
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Reklama

Porady:

Spaghetti - jak każdy włoski makaron - należy ugotować al dente, czyli ma pozostać twardawe. Sos bolognese najlepiej gotować na maleńkim ogniu przez kilka godzin - im dłużej, tym lepiej. Sprawdź i przekonaj się, że nabiera wtedy głębokiego smaku - jest naprawdę przepyszne! Spaghetti alla bolognese podawaj posypane tartym parmezanem.

Notka redakcyjna:

Właściwie to pochodzące z Bolonii danie nazywa się ragù bolognese i nie podaje się go z makaronem spaghetti, tylko z tagliatelle lub pappardelle. Cienkie nitki spaghetti są za delikatne na tak ciężki sos.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama