Porady:
- W naszym przepisie na spaghetti carbonara rekomendujemy wykorzystać boczek wędzony, co może budzić sprzeciw amatorów oryginalnego włoskiego przepisu. Jeśli chcemy przygotować tradycyjne spaghetti carbonara, to powinniśmy użyć Guanciale – włoską wędlinę z podgardla wieprzowego lub policzków. Jest to podsuszony i dojrzewający wyrób wędliniarski, który możemy zastąpić również Pancettą (typ dojrzewającego boczku wieprzowego).
- Do przygotowania spaghetti carbonara niezbędne są wyłącznie żółtka jaj. Białka z powodzeniem możemy użyć do przygotowania deseru, np. bezy, która jest zdecydowanie najpopularniejszym sposobem na wykorzystanie nadmiaru białek.
- Żółtka należy wymieszać z makaronem, ale już nie podgrzewać – w przeciwnym razie nasza masa jajeczna się zetnie, co jest stosunkowo często popełnianym błędem przy przygotowaniu spaghetti carbonara.
- Sekret niepowtarzalnego smaku spaghetti carbonara tkwi nie tylko w prostocie, ale również w jakości wykorzystanych produktów. Należy zadbać o każdy szczegół naszego dania, w tym również o ser. Włosi wykorzystują ser owczy Pecorino, który możemy również zastąpić, zdecydowanie łatwiej dostępnym parmezanem.
Notka redakcyjna:
Spaghetti carbonara to tradycyjne danie kuchni włoskiej, które wbrew pozorom nie ma długoletniej tradycji. Według popularnej teorii danie to zostało wymyślone przez włoskich żołnierzy podczas II wojny światowej. Mieli oni przyrządzić spaghetti carbonara z dostępnych składników. Popularne stało się ono w latach 50. ubiegłego wieku m.in. w Stanach Zjednoczonych, gdzie emigrowało sporo Włochów.
Spaghetti carbonara ze śmietaną
Spaghetti carbonara jest błyskawicznym daniem włoskim, którego sekret tkwi w doskonałej jakości składnikach, które niestety nie są dostępne w każdym markecie. Chcąc przyrządzić oryginalny włoskie danie należy wybrać się do włoskiego sklepu lub polować na „włoskie tygodnie” w supermarketach. Popularność carbonary spowodowała, że z czasem zaczęły powstawać różne wariacje na temat tego dania, w tym m.in. spaghetti carbonara ze śmietaną, które jest szczególnie popularny w Polsce. Do jego przygotowania, oprócz wyszczególnionych w naszym przepisie składników, niezbędna jest również śmietana 30%. Zaczynamy od ugotowania makaronu w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, dalej boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na minimalnej ilości oleju lub oliwy z oliwek. Dalej mieszamy ze sobą śmietankę, żółtka, sól i pieprz (możemy wykorzystać blender), następnie makaron dodajemy do boczku i podsmażamy go przez chwile, zdejmujemy z ognia i dodajemy przygotowaną masę. Całość dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą, a sos zgęstnieje. Warto pamiętać, by nie mieszać makaronu na palniku, ponieważ jajka mogą się ściąć, a nam zamiast carbonary wyjdzie jajecznica. Na samym końcu nakładamy spaghetti carbonare na talerze i posypujemy startym serem. Możemy też posypać je natką pietruszki.