
Spaghetti Napoli
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- makaron spaghetti: 500 g
- pomidor: 1 kg
- cebula: 2 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- papryka chili: 1 szt.
- oliwa z oliwek: 3 łyżki stołowe
- ocet winny: 1 łyżka stołowa
- cukier trzcinowy: 0.5 łyżki stołowe
- bazylia: 6 liści
- parmezan: 2 łyżki stołowe
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Spaghetti napoli – przepis:
Na początek należy zeszklić na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie należy dodać do cebuli obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory. Potem do całości trzeba dodać pokrojoną papryczkę chilli (bez pestek), pokrojony drobno czosnek oraz ocet. Gdy sos napoli odparuje i zgęstnieje, należy zdjąć garnek z ognia i doprawić do smaku cukrem trzcinowym, solą oraz pieprzem.
krok 2
Kolejnym krokiem jest ugotowanie makaronu spaghetti według przepisu podanego na opakowaniu. Następnie należy wyłożyć makaron na talerze, polać ciepłym sosem, posypać świeżo startym parmezanem oraz udekorować listkami bazylii. Spaghetti napoli jest gotowe do podania.


