Makaron ze szparagami
- makaron tagliatelle: 250 g
- zielone szparagi: 500 g
- boczek wędzony: 150 g
- czosnek: 1 ząbek
- sól: 6 g
- pieprz czarny: 2 szczypty
- gałka muszkatołowa: 2 szczypty
- śmietana 30%: 100 ml
- parmezan: 20 g
Sposób przygotowania
krok 1
Do garnka wlewamy około 2 litry wody. Gdy zacznie wrzeć, dodajemy 5 g soli, wrzucamy makaron (może być tagliatelle jak w naszym przepisie lub nieco grubszy papardelle, sprawdzi się też spaghetii bądź bucatini) i gotujemy al dente (zgodnie z czasem podanym na opakowaniu). Przed odcedzeniem, do szklanki odlewany 100 ml wody z garnka, będzie potrzebna do zrobienia sosu.

Artur Rogalski krok 2
Szparagi myjemy pod zimną, bieżącą wodą, robimy to delikatnie, żeby nie uszkodzić główek. Osuszamy je ręcznikiem papierowym, żeby nie pryskały na gorącym tłuszczu. Końcówki lekko zginamy, zdrewniała część powinna odłamać się sama. Łodyg zielonych szparagów nie trzeba obierać. Kroimy je na mniejsze kawałki o wielkości ok. 4–5 cm.
Odłamane kawałki łodyg mogą okazać się cennym produktem, na bazie którego zrobimy bulion warzwny. Do wykorzystania w zupach ze szparagami lub wielowarzywnych.

Artur Rogalski krok 3
Do makaronu ze szparagami potrzebny nam będzie też boczek wędzony (może być też surowy, ale będzie wymagał nieco dłuższej obróbki termicznej). Jeśli mamy wersję w plastrach, kroimy go w paski, a w kawałku w kostkę. Ciekawą propozycją jest też boczek wegański, który smakiem nie odbiega od tradycyjnego, mięsnego. Dzięki temu dodatkowi danie będą mogli zjeść też wegetarianie. Weganie muszą jeszcze wymienić śmietankę na roślinną. Z czosnku zdejmujemy łupinkę i przeciskamy go przez praskę. Alternatywnie możemy go zetrzeć na tarce na drobnych oczkach lub po prostu drobno posiekać.

Artur Rogalski krok 4
Patelnię rozgrzewamy, kładziemy na niej kawałki boczku (tłuszcz nie będzie potrzebny, ponieważ wytopi się z mięsa, chyba, że jest bardzo chude, to możemy dodać odrobinę oleju) i smażymy aż stanie się rumiany z dwóch stron. Cały czas sprawdzamy stopień wysmażenia. Dokładamy szparagi i przesmażamy całość przez 10 minut, maksymalnie do 15 minut. Mieszamy co jakiś czas, żeby któryś ze składników nie przypalił się.

Artur Rogalski krok 5
Do szparagów i boczku dodajemy rozdrobniony czosnek, sól i pieprz do smaku. Wlewamy wcześniej odłożoną wodę z gotowania makaronu, dolewamy też śmietankę (powinna mieć temperaturę pokojową). Mieszamy do połączenia składników i lekkiego zredukowania.

Artur Rogalski krok 6
Na koniec na patelnię dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy i przekładamy na talerze. Wierzch posypujemy startym parmezanem - można go kupić już gotowy lub zetrzeć bezpośrednio na makaron ze szparagami. Odpowiedni będzie też ser grana padano.

Artur Rogalski


