
Spaghetti puttanesca
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- makaron spaghetti: 450 g
- anchois: 10 szt.
- pomidory w puszce: 800 g
- czarne oliwki: 150 g
- kapary: 50 szt.
- oregano: 5 g
- sól: 3 g
- pepperoni: 0.5 szt.
- oliwa z oliwek: 50 ml
- czosnek: 3 ząbki
- natka pietruszki: 40 g
Sposób przygotowania
krok 1
Na rozgrzną olwie wrzucamu posikany czoasnek i pokrojoną papryczke, gdy sie zezłocą dajemy pomidory, swieze bez skóki i pestek a te z puszki odsączamy i kroimy. Sypiemy oregano i szczyptę (3g) soli. gotujemy razem ok 15 -20 minut az sos zgęstnieje. W międzyczasie gotujemy makaron al dente.; Do gotowego sosu dodajemy kapary, anchois , oliwki całe lub krojone, natka i razem gotujemy 2 minuty. Dodajemy makaron mieszamy, podgrzewamy razem chwilke i gotowe. Na talerzu sypiemy swieza natka.;

