Porady:
- Cukinię możemy pokroić w kostkę lub talarki, odpowiednia będzie też starta za pomocą obieraczki do warzyw bądź pokrojona na cienkie płaty. Jeśli przygotowujemy makaron z cukinią np. na randkę i zależy nam na nienagannej prezencji dania, to warto postawić na ostatnią z zaproponowanych opcji.
- Makaron można ugotować chwilę przed przygotowaniem sosu albo od razu po jego zrobieniu. Ale najlepiej smakuje, kiedy wszystko jest bardzo świeże, dlatego polecamy gotować go w czasie podsmażania cukinii.
- Jeśli dbamy o kalorie makaron z cukinią można zrobić bez mascarpone. Sprawdzi się też jogurt naturalny, również typu greckiego.
- Smak makaronu z cukinią zaostrzymy, dodając łyżeczkę musztardy, np. sarepskiej, dijon lub francuskiej, z całymi ziarnami gorczycy.
- Amatorzy pikantnych dań mogą dołożyć pokrojoną drobno papryczkę chili, z pestkami lub bez nich, pamiętając, że to one odpowiadają za ostrość.
- Por w daniu można zastąpić cebulą: białą lub czerwoną.
- Pesto zielone z bazylii możemy przygotować samodzielnie. Polecamy wypróbować też pesto z jarmużu lub pietruszkowe.
Notka redakcyjna:
Makaron z cukinią – inne warianty
Z cukinią dobrze komponuje się wiele składników. W naszym przepisie to odgrywa główną rolę, a inne dodatki są dla niej tłem. Dlatego możliwości jest wiele, można je zamieniać lub dokładać kolejne. Poniżej znajdziecie kilka najpopularniejszych możliwości:
- makaron z cukinią w sosie śmietanowym, który przygotowuje się w kilka chwil. Wystarczy pokroić czosnek w drobną kostkę (lub ewentualnie cienkie plasterki), dodać do niego plasterki cukinii i podsmażać wszystko przez kilka chwil, po czym wlać wodę lub wino wytrawne i dusić wszystko przez 10–15 minut. Po upływie tego czasu do makaronu z cukinią dodajemy słodką śmietankę i dusimy wszystko do czasu aż sos uzyska pożądaną, gęstą, konsystencję.
- makaron z cukinią w sosie śmietanowo-serowym - świetnie sprawdzi się cheddar, gorgonzola, ricotta, parmezan - dodajemy je pod koniec do warzyw. Można też po prostu obsypać wierzch dania serem.
- zamiast śmietany możemy dodać pomidory z puszki – dzięki temu wyjdzie nam makaron z cukinią w sosie pomidorowym, który jest równie smaczny, jak ten w sosie śmietanowym.
- makaron z cukinią i pomidorami – odpowiednie będą tu zarówno świeże, z puszki, jak i suszone.
- makaron z cukinią i kurczakiem - wybieramy filety z piersi, wcześniej podsmażamy - takie danie będzie dużo bardziej sycące.
- makaron z cukinią i łososiem - odpowiednia będzie zarówno świeża ryba, jak i wędzona, ale tę drugą dodajemy pod koniec smażenia.
Jak zrobić makaron z cukinii?
Makaron z cukinii to świetna opcja dla osób, które są na diecie bezglutenowej, a także dla tych, które chcą spróbować znanych smaków w nieco innej odsłonie. Do przygotowania makaronu spaghetti z cukinii przyda się tarka spiralna, dzięki której uzyskamy piękne i długie nitki. Jest to bardzo łatwe – wystarczy przepuścić cukinię przez spiralizer i gotowe.
Makaron z cukinii dobrze komponuje się z sosem pomidorowym lub śmietanowym.
Makaron z cukinii – dodatki
Do sosu możemy dokładać różne składniki i dostosować go do swoich upodobań. Jeśli nie do końca wiecie, co tu pasuje, podpowiadamy kilka sprawdzonych opcji. W wersji wegetariańskiej makaron z cukinią i warzywami możemy rozszerzyć o:
- pieczarki - obsmażone,
- kurki - świeże lub mrożone,
- kukurydzę, latem polecamy świeżą,
- fasolę czerwoną,
- fasolkę szparagową, zieloną lub żółtą,
- bób,
- groszek zielony, konserwowy lub świeży,
- pomidorki koktajlowe,
- marchew - startą lub pokrojoną w dowolny sposób: kostkę, talarki, słupki.
Do wyboru mamy też składniki mięsne:
- podsmażony boczek,
- filet z kurczaka z piekarnika,
- dobrej jakości kiełbasę,
- duszonego lub pieczonego indyka,
- szynkę parmeńską.
Zastanawiacie się jeszcze, jakie dodać przyprawy do makaronu z cukinią? Wypróbujcie:
- świeżą natkę pietruszki,
- listki bazylii,
- niewielką ilość rukoli,
- kolendrę,
- oregano,
- tymianek.