
Spaghetti z dyni makaronowej z grzybami leśnymi
- dynia: 1 szt.
- oliwa z oliwek: 3 łyżki stołowe
- sól morska: 1 szczypta
- sok z cytryny: 1 łyżka stołowa
- szalotka: 2 szt.
- czosnek: 1 ząbek
- masło klarowane: 2 łyżki stołowe
- grzyby leśne: 250 g
- pieprz czarny: 1 szczypta
- natka pietruszki: 2 łyżki stołowe
- tymianek: 10 gałązek
Sposób przygotowania
krok 1
Przepis na spaghetti z dyni makaronowej zaczynamy od rozgrzania piekarnika. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Dynię myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół,
smarujemy 1/2 oliwy i oprószamy solą morską. Pieczemy ok. 50 minut.krok 2
Upieczoną dynię wyjmujemy z piekarnika, łyżką usuwamy pestki, a następnie
widelcem wyjmujemy miąższ (będzie wyglądał jak spaghetti z dyni). Miąższ, czyli nasz makaron z dyni, przekładamy do miski, skrapiamy pozostałą oliwą i sokiem z cytryny, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy w ciepłe miejsce.krok 3
Szalotki i czosnek bardzo drobno siekamy. Szalotki szklimy na rozgrzanym klarowanym maśle, dodajemy pokrojone grzyby i smażymy kilka minut, aż zmiękną. Dodajemy czosnek i dusimy jeszcze minutę. Doprawiamy solą i pieprzem.
krok 4
Porcje dyni - spaghetti z dyni makaronowej, układamy na talerzach. Podajemy z sosem grzybowym. Posypujemy natką pietruszki, tymiankiem i pieprzem.

