Spaghetti z kalafiorem, soczewicą i kalarepką
bardzo smaczne i pełne wartości odżywczych:)
Składniki:
400 g makaronu spaghetti
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 kalarepa (ok. 400 g)
400 g kalafiora
puszka pomidorów krojonych
200 g dowolnej wędliny
pieprz kolorowy świeżo mielony
przyprawa do dań Kucharek
przyprawa do spaghetti
oliwa z oliwek
6 łyżek słonecznika
ser żółty do posypania
Kroki przygotowania:
Kalafior gotujemy w osolonej wodzie, wyjmujemy łyżką cedzakową na sito, osączamy a w pozostałej po jego gotowaniu wodzie gotujemy makaron spaghetti. Soczewicę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Wędlinę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Kalarepę kroimy w plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie oliwą i układamy kolejno: kalafior, soczewica, wędlina, kalarepa, którą delikatnie potrzepujemy Kucharkiem. Pomidory łączymy z przyprawami i wylewamy na kalarepę. Całość zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.
Słonecznik prażymy na delikatnie natłuczonej patelni. Na talerzach rozkładamy spaghetti, wykładamy na niego zapieczony kalafior, posypujemy startym na tarce o grubych oczkach serem żółtym i słonecznikiem.
Porady:
Zobacz też: spaghetti z sosem pomidorowym i szprotkami


