Reklama

Przepis na spaghetti z klopsikami.

Składniki:

KLOPSIKI:
70 dag mielonej wołowiny
2jajka
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki bułki tartej
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki oleju
1/2 cebuli pokrojonej
3 ząbki czosnku
SOS:
700 ml sosu pomidorowego
2 puszki pomidorów krojonych
1 i 1/2 łyżeczki suszonego oregano
łyżeczka suszonej bazylii
łyżka soli czosnkowej
1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
łyżka brązowego cukru
60 dag spaghetti
1/2 pęczka natki pietruszki
5 dag parmezanu

Kroki przygotowania:

Wołowinę, jajka, mleko, bułkę tartą, sól i pieprz mieszamy w misce i dokładnie wyrabiamy dłońmi i formujemy kuleczki o śr. 2,5 cm. W dużym rondlu rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną w dużą kostkę cebulę i posiekany czosnek, szklimy. Wkładamy klopsiki i obsmażamy na średnim ogniu, obracając, aż zbrązowieją. Zlewamy tłuszcz z patelni. Ustawiamy patelnię z klopsikami na małym ogniu.
Wlewamy sos pomidorowy i dodajemy pomidory z puszki pokrojone w kostkę. Przyprawiamy oregano, bazylią, solą czosnkową i pieprzem. Mieszamy. Dodajemy cukier i mieszamy. Doprowadzamy sos do wrzenia. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy przez 30 min. W tym czasie gotujemy spaghetti al dente. Osączony makaron łączymy w rondlu z sosem i klopsikami. Podajemy z posiekaną natką pietruszki i płatkami parmezanu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama