Porady:
- Jak ugotować spaghetti do krewetek? Przyda się do tego odpowiedni, duży garnek oraz łyżka do nabierania makaronu. Pamiętajmy, że do wody dodajemy jedynie sól.
- Krewetki można podawać z różnego rodzaju makaronami, sprawdzi się spaghetti, tagliatelle czy penne.
- Można zastosować suchy makaron lub świeży – w dużych sklepach spożywczych można kupić bez problemu jeden i drugi. Nic nie szkodzi na przeszkodzie, żeby przygotować go samodzielnie w domu, nie jest to trudne, jednak nieco pracochłonne.
- Przepis na spaghetti z krewetkami można zmodyfikować, dodając sos pomidorowy przygotowany na bazie passaty.
- Żeby zrobić makaron z krewetkami na ostro wystarczy dodać pokrojone papryczki chili, z pestkami lub bez, im więcej pestek, tym smak będzie intensywniejszy.
- Gdy makaron z krewetkami przygotowujemy na specjalną okazję np. na randkę i zależy nam na tym, by prezencja dania była nienaganna, to możemy zdecydować się na pozostawienie części pancerzyka na ogonku. Wówczas krewetka będzie łatwiejsza do uchwycenia.
Notka redakcyjna:
Spaghetti z krewetkami – jak wybierać składniki
Krewetki są najpopularniejszym typem owoców morza – obecnie można je kupić bez trudu niemal w każdym sklepie. Jeśli decydujemy się na zakup mrożonych, to warto zwrócić uwagę na ilość glazury, która powinna sięgać ok. połowy opakowania.
Krewetki należy rozmrażać powoli w lodówce. Niezbyt dobrym pomysłem jest polewanie ich wrzątkiem – wówczas mogą nabrać gumiastej konsystencji. Mrożone zazwyczaj są już obrane ze wszystkich zbędnych elementów.
Jeśli chcemy odtworzyć przepis spaghetti z krewetkami na bazie świeżych owoców morza, to powinniśmy zwrócić uwagę na ich zapach – dobre krewetki pachną morzem, natomiast nieświeże – mają charakterystyczny zapach zepsutej ryby (takie powinniśmy pomijać szerokim łukiem).
Ważnym wskaźnikiem jakości świeżych krewetek jest także ich pancerz – nie powinien mieć on odbarwień, uszkodzeń czy brakujących elementów. Warto zwrócić uwagę również na oczy krewetek, które powinny być błyszczące.
Jak obrać krewetki?
Jeśli zdecydowaliśmy się na przygotowanie makaronu z krewetkami na bazie świeżych owoców morza, to możemy stanąć przed koniecznością ich obrania ze wszystkich zbędnych elementów. Pierwszym krokiem oderwanie głowy, a następnie delikatne obranie z pancerza. Stosunkowo trudnym krokiem jest usunięcie jelita (ma ono ciemny kolor) – w tym celu należy lekko naciąć część grzbietową skorupiaka i wyciągnąć jelito za pomocą wykałaczki. Jeśli nie jesteśmy do końca pewni tego, czy usunęliśmy je w całości, to możemy przepłukać obraną już krewetkę pod bieżącym strumieniem wody.