
Spaghetti z młodą kapustą, boczkiem i oscypkiem
- makaron spaghetti: 500 g
- młoda kapusta: 700 g
- masło: 3 łyżki stołowe
- olej rzepakowy: 3 łyżki stołowe
- boczek wędzony: 150 g
- por: 1 szt.
- czosnek: 3 ząbki
- białe wino: 3 łyżki stołowe
- oscypek: 60 g
- pieprz czarny: 1 szczypta
- cukier: 1 szczypta
- sól: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Kapustę kroimy w cienkie jak makaron paski. Pora kroimy w cieniutkie plasterki i mieszamy z kapustą. Zagotowujemy duży garnek wody, lekko ją solimy i cukrzymy. Kapustę z porem kładziemy na sitku i tak zanurzamy we wrzątku na paręnaście sekund. Wyjmujemy, czekamy, aż woda odcieknie, powtarzamy zanurzenie. W osobnym garnku wstawiamy wodę na makaron, solimy, gotujemy spaghetti al dente.

krok 2
Na wysokiej patelni rozgrzewamy olej, rumienimy speck (wędzony boczek) pokrojony w cienkie paseczki, przesmażamy z czosnkiem. Ugotowany gorący makaron natychmiast po odcedzeniu mieszamy z kapustą z porem, po czym wrzucamy na patelnię z boczkiem, dodajemy zimne masło, wino, sól i pieprz do smaku oraz szczyptę cukru, trzymamy na ogniu 2 min. Wykładamy na talerze, każdą porcję posypujemy suto tartym serem. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2016.


