Pyszne,bardzo pożywne.Goście zawsze wychodzą zadowoleni z pełnymi brzuszkami.
Składniki:
1 paczka makaronu spaghetti
40 dag mięsa mielonego grubo zmielonego
1/2 puszki mieszanki konserwowej (groszek, marchew.kukurydza)
3 ząbki czosnku
ok.15 sztuk drylowanych oliwek zielonych
2 pomidory
zioła prowansalskie
sól,pieprz
4 łyżki oleju
1 dużą cebulę
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 szklanka wody
3 łyżki mąki
20 dag miękkiego żółtego sera
Kroki przygotowania:
Wstaw wodę na makaron,wlej do wody z łyżkę oleju oraz osól według uznania ,ugotuj makaron na al dente.Podczas gotowania makaronu pokrój cebulę ,czosnek, pomidory na drobna kostkę. Zetrzyj ser na tarce oraz pokrój oliwki w cienkie krążki.Następnie do garnka wlej 3 łyżki oleju wrzuć pokrojoną cebule po zeszkleniu dodaj mięso mielone ,czosnek. Jak już mięso będzie przesmażone dodaj posiekane pomidory ,pruż ok 5 minut (jeżeli jest potrzeba podlać odrobinką wody).Po uduszeniu przypraw ziołami prowansalskimi, pieprzem i sola . Po przyprawieniu wlej półtory szklanki wody oraz 3 łyżki koncentratu pomidorowego,wymieszaj i gotuj do zagotowania .Następnie w pól szklance wody rozpuść 3 łyżki mąki tak aby nie było grudek i zagęść sos.Na końcu wrzuć ser ,przełóż wszystko do dużego naczynia wymieszaj i wrzuć oliwki oraz mieszankę warzywną .Udekoruj i podawaj.


