
Spaghetti wegetariańskie
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- makaron spaghetti: 200 g
- pieczarki: 150 g
- sos sojowy: 20 ml
- natka pietruszki: 0.5 pęczka
- płatki drożdżowe: 10 g
- olej rzepakowy: 20 ml
- pieprz czarny: 3 g
- sok z cytryny: 50 ml
- korzeń imbiru: 10 g
- czosnek: 1 ząbek
- cebula dymka: 2 szt.
- orzeszki ziemne: 10 g
Sposób przygotowania
krok 1
Makaron spaghetti należy ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu we wrzącej osolonej wodzie. W tym czasie trzeba obrać i pokroić pieczarki i usmażyć z cebulą i ząbkiem czosnku na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym. Składniki trzeba podsmażyć aż do zarumienienia.

iStock krok 2
Następnie trzeba dolać 2 łyżki sosu sojowego, szczyptę płatków drożdżowych, dolać sok z limonki i posiekany korzeń imbiru. Do sosu na patelni można dodać filiżankę wody z gotowania makaronu.

iStock krok 3
Następnie całość należy wymieszać. Zawartość patelni trzeba połączyć z odcedzonym makaronem spaghetti. Wierzch trzeba posypać posiekaną natką pietruszki i dodać garść zmielonych orzeszków ziemnych. Spaghetti wegetariańskie na koniec należy doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

iStock

