Porady:
- Jeśli bakłażan zacznie przywierać do patelni, wystarczy podlać go niewielką ilością wody lub białego wina (wystarczy ok. 80 ml).
- Zamiast sparzonych pomidorów możemy dodać 100 ml passaty.
- Makaron z bakłażanem świetnie smakuje posypany startym parmezanem lub twardą ricottą. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Do potrawy sprawdzi się nie tylko makaron spaghetti, ale także typu tagliatelle, penne lub farfalle.
- Jeśli chcemy, aby danie zawierało więcej wartościowych składników odżywczych, wybierzmy makaron pełnoziarnisty.
Notka redakcyjna:
Pasta alla norma – sycylijski makaron z bakłażanem
Makaron z bakłażanem to popularny włoski przepis z regionu Sycylii. Podstawą dobrego smaku się kremowe bakłażany, które nasiąkają dobrej jakości oliwą extra virgin. W słonecznej Italii danie posypywane jest serem ricotta salata, czyli słoną ricottą.
Inną znaną sycylijską potrawą z bakłażana jest caponata. Duszone warzywa podawane są na ciepło lub na zimno – jako przystawka lub sałatka. Włosi posypują je startym parmezanem i dużą ilością świeżej bazylii.
Makaron z bakłażanem – propozycje dodatków
Podstawowy przepis na spaghetti z bakłażanem można modyfikować na wiele różnych sposobów. Poniżej najsmaczniejsze kompozycje:
- makaron z bakłażanem i cukinią – kroimy ją w kostkę lub plastry i podsmażamy razem z bakłażanem na patelni. Do takiego zestawu możemy dodać oliwki, kapary i pokruszony kozi ser,
- makaron z bakłażanem i kurczakiem – pierś kurczaka warto usmażyć na osobnej patelni, a dopiero potem połączyć z bakłażanem i innymi warzywami. W tym zestawieniu doskonale smakują pomidorki koktajlowe lub cherry. Danie można dodatkowo skropić olejem sezamowym,
- makaron z bakłażanem i fetą – ser pokrojony w kostkę dodajemy pod koniec smażenia lub bezpośrednio na talerze.
Do pasty z bakłażanem możemy dodać także:
- suszone pomidory – można je przygotować samodzielnie w dwóch wariantach – bez zalewy lub zgodnie z przepisem na suszone pomidory w oliwie,
- pieczarki – smażymy je na samym początku i dopiero po odparowaniu wody dodajemy pozostałe składniki. Możemy je także przygotować na osobnej patelni,
- liście szpinaku – smażymy je razem bakłażanem lub podajemy na zimno.
Inne dania z bakłażanem
Makaron z bakłażanem to tylko jeden z wielu przepisów na pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Amatorzy bakłażanów muszą spróbować także:
- musaki – greckiej zapiekanki z bakłażana z sosem beszamelowym,
- lasagne z bakłażanów – jest to danie wegetariańskie i bezglutenowe – taką lazanię przygotowujemy bez makaronu,
- bakłażanów z grilla – marynowanych w oliwie, czosnku i ziołach,
- faszerowanych bakłażanów – np. mięsem mielonym, wołowiną lub warzywami.