
Spanakopita
- ciasto filo: 300 g
- szpinak: 500 g
- feta: 200 g
- jajka: 2 szt.
- czosnek: 10 g
- szalotka: 100 g
- oliwa z oliwek: 20 ml
- masło: 50 g
- natka pietruszki: 1 pęczek
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 2 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: ciasto filo rozmrażamy powoli w lodówce w nocy przed planowanym przyrządzeniem spanakopity. Wyjmujemy je godzinę przed rozpoczęciem pracy, żeby osiągnęło temperaturę pokojową. Prostokątną blachę o wymiarach 25x35 cm lub formę do tarty o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C. Rozpuszczamy masło w mikrofali lub rondelku i odkładamy w ciepłe miejsce.
krok 2
Warzywa: liście szpinaku oraz natkę pietruszki opłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy, a następnie szatkujemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy.
krok 3
Smażenie: oliwę rozgrzewamy na patelni. Podsmażamy cebulkę do zeszklenia. Dodajemy czosnek i pozwalamy mu się podgotować w sokach wypuszczonych przez szalotkę. Po chwili poczujemy, jak uwalnia aromat. Dokładamy szpinak i podgrzewamy, aż zmniejszy swoją objętość. Warzywa na nadzienie przekładamy do miski i studzimy.
krok 4
Farsz: do szpinaku dodajemy pokruszoną fetę i lekko roztrzepane jajka. Mieszamy, żeby połączyć składniki. Nadzienie doprawiamy solą i pieprzem.
krok 5
Przekładanie ciasta: w przygotowanej blaszce układamy płaty ciasta filo – jeden na drugim, zostawiając zapas na krawędziach. Nie dopasowujemy ich idealnie do siebie, a raczej formujemy w kształt wachlarza, żeby stworzyć zakładki, którymi przykryjemy farsz. Każdą kolejną warstwę smarujemy roztopionym masłem za pomocą pędzelka. Zostawiamy sobie 2 płaty filo do ułożenia na wierzchu zapiekanki. Wykładamy farsz. Zaklejamy go starannie od góry wystającym ciastem i pozostałymi warstwami. Smarujemy masłem.
krok 6
Pieczenie: spanakopita ze szpinakiem zarumieni się i stanie się chrupiąca po około 20 minutach pieczenia. Wyjmujemy ją z piekarnika i odkładamy na chwilę, żeby odpoczęła.
krok 7
Podanie: ciasto porcjujemy za pomocą noża i podajemy na ciepło. Dekorujemy natką pietruszki.

