Porady:
- Jeżeli nie posiadacie blendera, możecie wymieszać sos do spring rollsów przy pomocy łyżki. W takim przypadku, polecamy użyć do jego przygotowania gładkiego masła orzechowego, by z łatwością uzyskać pożądaną konsystencję.
- Podaną w przepisie kolendrę można zastąpić natką pietruszki lub pominąć.
- By ułatwić sobie zawijanie spring rollsów z dorszem, należy ułożyć nadzienie u nasady arkusza papieru ryżowego. Następnie wykonuje się jeden skręt rolki, boki wkłada się do środa, po czym całość zawija się do końca.
- Spring rolls z dorszem równie dobrze smakują w wersji z awokado, marchewką, porem i papryką.
- Do przygotowania spring rollsów najlepszy jest papier ryżowy kleisty. Rozpoznać go można po bardziej przezroczystej strukturze. Dzięki swej elastycznej konsystencji, znacząco ułatwia on zawijanie rolek.
- Aby spring rollsy z rybą ładnie prezentowały się po zawinięciu, należy zwrócić uwagę na kolejność układania składników. Składniki, które mają być najbardziej widoczne, powinny zostać ułożone na środku. Z kolei po bokach umieszcza się mniej estetyczne składniki.
- Papieru ryżowego nie należy zbyt długo namaczać – wystarczy delikatnie go zwilżyć – gdyż w przeciwnym wypadku rozmoknie, co znacznie utrudni jego zwijanie.
Notka redakcyjna:
Z czym podawać spring rolls z dorszem?
Spring rolls z dorszem można podawać bez żadnych dodatków – same w sobie stanowią sycące danie. Jeżeli jednak chcecie nieco urozmaicić smak posiłku, możecie zaserwować je z pikantną, azjatycką surówką na bazie białej kapusty. Dobrze sprawdzą się też dodatki takie jak marynowany imbir czy surówka z rzepy.
A jaki sos do spring rolls będzie najlepszy? Smak dania świetnie podkreśli mieszanka masła orzechowego, sosu sojowego i oleju sezamowego. Można je też podawać z słodko-ostrym sosem na bazie imbiru, czosnku, płatków chili, miodu oraz octu ryżowego. Równie dobrze sprawdzi się w tym celu sam sos sojowy.
Alternatywne przepisy na spring rolls
Spring rolls to lekkie danie kuchni azjatyckiej, składające się z chrupiących, świeżych warzyw owiniętych papierem ryżowym. Swym kształtem przypominają popularne sajgonki. Różnią się od nich jednak sposobem obróbki termicznej – nie są bowiem smażone na głębokim tłuszczu, lecz podawane na surowo. Z tego względu szczególnie cenią je osoby borykające się z nadwagą, czy też zbyt wysokim poziomem cholesterolu.
Azjatyckie rolki można przygotować na wiele sposobów. Bazę zawsze stanowią świeże warzywa, takie jak marchew, ogórek, awokado, papryka, kapusta czy rzodkiewka oraz makaron ryżowy. Często dodaje się do nich krewetki lub inne owoce morza. Równie dobrze smakują spring rolls z kurczakiem czy wołowiną. Warto też spróbować rolek w wersji wegańskiej, wypełnionych tofu, seitanem lub granulatem sojowym.
Do spring rollsów warto włożyć również składniki, takie jak kiełki fasoli mung czy marynowany imbir. Dla przełamania smaku można też pokusić się o dodatek mango, ananasa, jabłka lub gruszki. W tym celu dobrze sprawdzą się też aromatyczne zioła i przyprawy, jak chociażby kolendra, natka pietruszki, płatki chili, trawa cytrynowa, czosnek, papryka gochujang, pasta wasabi czy imbir.