Reklama

Chleb z dyni i imbiru to pyszny sposób na wykorzystanie miąższu po halloweenowych szaleństwach. Poza sezonem można użyć dyni mrożonej lub puree. Wykonanie ciasta na chleb jest łatwe, wystarczy wymieszać mokre składniki z suchymi, podobnie jak na muffinki. Taki bochenek z dyni jest mięciutki i wilgotny w środku. Dodatek imbiru sprawia, że ten wypiek ma właściwości rozgrzewające.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal256
  • tłuszcz8g
  • tłuszcz nasycony5g
  • węglowodany41g
  • cukry27g
  • błonnik1g
  • białko4g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Dynia: miąższ pokrojony w kostkę wsadzamy do miski przeznaczonej do kuchenki mikrofalowej, dolewamy odrobinę wody. Miskę przykrywamy folią spożywczą, nakłuwamy ją, tworząc kilka dziurek. Tak przygotowaną dynię w misce wkładamy mikrofalówki, ustawiamy ją na dużą moc na 5-10 minut lub do do miękkości. Dynię odcedzamy i miksujemy ją na gładką masę.

  • krok 2

    Piekarnik: rozgrzewamy go do 180 stopni Celsjusza w trybie góra-dół lub 160 stopni Celsjusza w przypadku pieczenia z termoobiegiem.

  • krok 3

    Mokre składniki: do miski wlewamy melasę, syrop cukrowy i mleko, dosypujemy też cukier. Podgrzewamy aż się rozpuści.

  • krok 4

    Składniki mokre: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę i szczyptę soli przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wyrabiamy je ręcznie, do uzyskania jednolitej masy.

  • krok 5

    Ciasto na chleb dyniowy: puree z dyni miksujemy razem z jajkiem, potem dolewamy mokre składniki. Następnie partiami wsypujemy suche składniki. Mieszamy do połączenia.

  • krok 6

    Pieczenie: keksówkę natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto na chleb dyniowy wlewamy do formy. Wierzch posypujemy częścią kandyzowane imbiru. Chleb dyniowy z imbirem pieczemy przez 45 minut, do suchego patyczka. Posypujemy wierzch resztą imbiru i studzimy w piekarniku.

  • krok 7

    Podanie i przechowywanie: chleb dyniowy najlepiej smakuje po całkowitym wystudzeniu. Ale jeszcze lepszy efekt uzyskamy, owijając blaszkę pergaminem i folią spożywczą. Tak przygotowany chlebek odstawiamy na kilka dni, żeby dojrzał i zyskał głębię smaku. Podajemy z filiżanką kawy i odrobiną masła na kromce.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama