
Chleb z dyni i imbiru
- melasa: 50 g
- syrop cukrowy: 140 g
- puree z dyni: 250 g
- brązowy cukier: 140 g
- mleko: 100 ml
- masło: 100 g
- mąka: 210 g
- soda oczyszczona: 10 g
- proszek do pieczenia: 10 g
- imbir: 15 g
- przyprawa do piernika: 10 g
- jajka: 2 szt.
- kandyzowany imbir: 10 szt.
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal:256
- tłuszcz:8 g
- tłuszcz nasycony:5 g
- węglowodany:41 g
- cukry:27 g
- błonnik:1 g
- białko:4 g
Sposób przygotowania
krok 1
Dynia: miąższ pokrojony w kostkę wsadzamy do miski przeznaczonej do kuchenki mikrofalowej, dolewamy odrobinę wody. Miskę przykrywamy folią spożywczą, nakłuwamy ją, tworząc kilka dziurek. Tak przygotowaną dynię w misce wkładamy mikrofalówki, ustawiamy ją na dużą moc na 5-10 minut lub do do miękkości. Dynię odcedzamy i miksujemy ją na gładką masę.
krok 2
Piekarnik: rozgrzewamy go do 180 stopni Celsjusza w trybie góra-dół lub 160 stopni Celsjusza w przypadku pieczenia z termoobiegiem.
krok 3
Mokre składniki: do miski wlewamy melasę, syrop cukrowy i mleko, dosypujemy też cukier. Podgrzewamy aż się rozpuści.
krok 4
Składniki mokre: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę i szczyptę soli przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wyrabiamy je ręcznie, do uzyskania jednolitej masy.
krok 5
Ciasto na chleb dyniowy: puree z dyni miksujemy razem z jajkiem, potem dolewamy mokre składniki. Następnie partiami wsypujemy suche składniki. Mieszamy do połączenia.
krok 6
Pieczenie: keksówkę natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto na chleb dyniowy wlewamy do formy. Wierzch posypujemy częścią kandyzowane imbiru. Chleb dyniowy z imbirem pieczemy przez 45 minut, do suchego patyczka. Posypujemy wierzch resztą imbiru i studzimy w piekarniku.
krok 7
Podanie i przechowywanie: chleb dyniowy najlepiej smakuje po całkowitym wystudzeniu. Ale jeszcze lepszy efekt uzyskamy, owijając blaszkę pergaminem i folią spożywczą. Tak przygotowany chlebek odstawiamy na kilka dni, żeby dojrzał i zyskał głębię smaku. Podajemy z filiżanką kawy i odrobiną masła na kromce.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

