
Śródziemnomorska zupa zapiekana
- wermut: 450 ml
- przegrzebki: 250 g
- żabnica: 500 g
- ośmiornica: 300 g
- kalmary: 250 g
- krewetki: 250 g
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- masło: 2.5 łyżki stołowe
- mąka: 1.5 łyżki stołowe
- natka pietruszki: 1 łyżka stołowa
- ciasto francuskie: 380 g
- jajka: 1 szt.
- parmezan: 20 g
Sposób przygotowania
krok 1
Wermut zagotowujemy z liściem laurowym. Wkładamy przekrojone na pół przegrzebki, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 1 min, wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Wkładamy kawałki filetów z żabnicy, zagotowujemy i gotujemy 2 min, odsączamy łyżką cedzakową.
krok 2
Czynność powtarzamy z ośmiorniczkami oraz kalmarami, gotując każde po 1 min. Na koniec podgotowujemy mrożone krewetki, aż będą różowe i nieprzeźroczyste. Płyn ponownie zagotowujemy, przyprawiamy solą i pieprzem. Masło rozgrzewamy w rondlu i łączymy z mąką, chwilę przesmażamy i cienkim strumieniem wlewamy wywar rybny (cały czas mieszając), gotujemy 3–4 min. Mięso z owoców morza rozkładamy do miseczek, rozlewamy wywar i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
krok 3
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na posypanej mąką powierzchni. Wykrawamy krążki nieco większe od miseczek. Brzegi miseczek smarujemy wodą i układamy ciasto (przyklejając je do rantu). Szpikulcem przebijamy otwór, aby para mogła swobodnie uchodzić. Ze skrawków ciasta wycinamy dekoracje, np. gwiazdki, i układamy na wierzchu. Smarujemy jajkiem i posypujemy startym parmezanem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i pieczemy ok. 30 min.

