Reklama

Śródziemnomorska zupa zapiekana to proste i zarazem wykwintne danie. Dodatek wermutu, krewetek i ośmiorniczek nadają mu elegancji. W święta śmiało można wypróbować nieznane owoce morza.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Wermut zagotowujemy z liściem laurowym. Wkładamy przekrojone na pół przegrzebki, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 1 min, wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Wkładamy kawałki filetów z żabnicy, zagotowujemy i gotujemy 2 min, odsączamy łyżką cedzakową.

  • krok 2

    Czynność powtarzamy z ośmiorniczkami oraz kalmarami, gotując każde po 1 min. Na koniec podgotowujemy mrożone krewetki, aż będą różowe i nieprzeźroczyste. Płyn ponownie zagotowujemy, przyprawiamy solą i pieprzem. Masło rozgrzewamy w rondlu i łączymy z mąką, chwilę przesmażamy i cienkim strumieniem wlewamy wywar rybny (cały czas mieszając), gotujemy 3–4 min. Mięso z owoców morza rozkładamy do miseczek, rozlewamy wywar i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

  • krok 3

    Ciasto francuskie rozwałkowujemy na posypanej mąką powierzchni. Wykrawamy krążki nieco większe od miseczek. Brzegi miseczek smarujemy wodą i układamy ciasto (przyklejając je do rantu). Szpikulcem przebijamy otwór, aby para mogła swobodnie uchodzić. Ze skrawków ciasta wycinamy dekoracje, np. gwiazdki, i układamy na wierzchu. Smarujemy jajkiem i posypujemy startym parmezanem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i pieczemy ok. 30 min.

Porady:

Ryby morskie zyskują na smaku, gdy gotuje się je w intensywnych wywarach z warzyw z dodatkiem przypraw ziołowych, octu winnego lub soku z cytryny.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama