Porady:
- Najlepsza nalewka z pigwy potrzebuje czasu, żeby zaszła maceracja. W ten sposób uzyskamy odpowiedni smak i aromat. Polecamy odstawić butelki w ciemne miejsce nawet na pół roku.
- Pozostałe po odsączeniu owoce pigwy można ponownie zasypać cukrem i szczelnie zamknąć, żeby w przyszłości używać ich jako bakalii do pieczenia ciast, np. keksa.
- Najlepiej zbierać owoce pigwy po pierwszych przymrozkach lub samemu przemrozić je w zamrażalniku przez kilka dni. Taki proces zmniejszy goryczkowość owoców, a nalewka z pigwy będzie smaczniejsza.
- Warto zaopatrzyć się w dedykowane do nalewek ozdobne butelki oraz spersonalizowane etykiety z datą produkcji. Robi to niesamowity efekt na gościach, a dodatkowo nalewkę z pigwy można podarować w prezencie.
- Zanim przelejemy nalewkę do butelek, warto ją spróbować i w razie czego uzupełnić o kolejne składniki. Jeśli nie jest zbyt słodka, możemy zwiększyć ilość słodziwa. Sprawdzi się też sok z cytryny.
- Żeby uzyskać klarowną nalewkę z pigwy, trzeba ją dodatkowo przefiltrować, przelewając ją przez gazę.
Notka redakcyjna:
Nalewka z pigwy: przepis babci
Nalewka z pigwy to jedna z najpopularniejszych wersji tego trunku. Ma długą historię przygotowywania w polskich domach. Istnieją nalewki z pigwy na spirytusie i nalewki z pigwy na wódce. Jednak najczęstszą wersją jest ta oparta na 70% alkoholu. Otrzymuje się go z mieszanki spirytusu i wódki, połączonej w odpowiednich proporcjach.
To babcie zazwyczaj dysponują najstarszym i najlepszym przepisem przekazywanym z pokolenia na pokolenie. Bywa i tak, że są przez nie modyfikowane na swój sposób. Bardzo często można natknąć się na przepisy, które niewiele mają wspólnego z klasyczną recepturą. Tradycyjnie nie zasypywano w pierwszej kolejności owoców cukrem, ponieważ prowadzi to powstania syropu wymieszanego z wódką bądź spirytusem. Uważano, że prawdziwa pigwówkę robi się jedynie w procesie maceracji.
Jak wykorzystać owoce pigwy z nalewki
Bardzo często owoce z nalewek niestety nie są w żaden sposób wykorzystywane i są wyrzucane. Podpowiadamy, co można jeszcze z nimi zrobić, w duchu zero waste. Na szczęście patentów jest kilka i naprawdę można fajnie wykorzystać owoce z nalewki z pigwy.
- Wspaniałą opcją jest zalanie owoców pigwy winem wytrawnym lub półwytrawnym. Po kilku tygodniach wino uzyska niesamowity owocowy aromat i smak.
- Kolejną metodą jest przygotowanie konfitury, która świetnie sprawdzi się z zimową herbatą lub jako dodatek do mięs.
- Najbardziej oczywistą i najszybszą propozycją jest dodawanie pigwy z nalewki do ciast i tortów. Tylko pamiętajmy, że nie powinny spożywać ich dzieci.
Nalewka z pigwy czy pigwowca
Ze względu na podobieństwo nazw często używa się ich zamiennie. Z tego właśnie powodu rośliny są mylone. Pigwowiec jest niewielkim krzewem ozdobnym, a jego owoce są podobne do owoców pigwy pod względem smakowym i aromatycznym, ale są też kwaśniejsze i większe. Natomiast są znacznie mniejsze i przybierają często pomarańczową barwę. Jedne i drugie nadają się głównie na przetwory, ponieważ jedzone na surowo są bardzo twarde i kwaśne. Pigwa w Polsce uprawiana jest głównie przez sadowników.
Jeżeli chodzi o pigwowiec to jest on często spotykany na działkach i w ogrodach przydomowych, ponieważ bardzo ładnie kwitnie. Jest rośliną odporną na mrozy i zanieczyszczenia oraz nie ma zbyt dużych wymagań jeżeli chodzi o glebę, nasłonecznienie i nawodnienie. Nalewka z pigwy będzie podobna w smaku do nalewki z pigwowca, natomiast dużo łatwiejsze ze względu na wielkość owoców będzie przygotowanie jej z pigwy.