Porady:
- Ciasto stefania polecamy przykryć folią spożywczą i przechowywać w lodówce. Dzięki temu zachowa ono świeżość przez około 3–4 dni.
- Zastanawiacie się w jakiej foremce przygotować ciasto stefania z kaszy manny? Świetnie sprawdzi się do tego duża, kwadratowa blaszka, najlepiej o wymiarach 25x25 cm.
- Masę do ciasta można przyrządzić zarówno na bazie klasycznej, jak i błyskawicznej kaszy manny. Warto jednak wiedzieć, że ryzyko powstania grudek czy przypalenia się składników jest większe w pierwszym wypadku.
- Polewę do ciasta stefania można przygotować zarówno na bazie mlecznej, jak i gorzkiej czekolady. W drugim wypadku polecamy jednak dosłodzić ją odrobiną cukru pudru. Można ją też zrobić z 50 g masła, 45 ml wody, 35 g cukru oraz 30 g kakao.
- Sprawdźcie również nasze pozostałe pomysły na smaczne, proste i ekspresowe ciasta bez pieczenia.
Notka redakcyjna:
Ciasto stefania – inne wersje przygotowania
Przepis na ciasto stefania jest niezwykle prosty. Wystarczy zagotować na mleku kaszę mannę z dodatkiem masła, cukru i kakao, a następnie wyłożyć ją między dwie warstwy herbatników. Deser zrobicie już w 25 minut! Jeśli jednak chcecie urozmaicić nieco jego smak, możecie pokusić się o wzbogacenie masy odrobiną namoczonych we wrzątku rodzynek, posiekanych na drobno orzechów czy płatków migdałowych.
Ciasto to można też przygotować w wersji wegańskiej. Do jego przygotowania potrzeba: 750 ml napoju migdałowego niesłodzonego, 170 g kaszy manny, 100 g cukru białego 40 ml oleju, 50 g gorzkiej czekolady, 10 g kakao oraz 100 g wiórków kokosowych. Należy się również upewnić, że używane przez nas herbatniki są pozbawione składników pochodzenia zwierzęcego. Wegańskie ciasto stefania możecie też dosłodzić przy pomocy namoczonych daktyli – dorzuca się je do garnka z mlekiem i kaszą zamiast cukru i blenduje, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Jak udekorować ciasto stefania z herbatnikami?
Stefania to bardzo proste ciasto bez pieczenia. Jego przygotowanie nie wymaga wiele czasu, ani wyszukanych kulinarnych umiejętności. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by zrobić je w nieco bardziej estetycznej wersji. Jak je ozdobić? Zastygającą polewę możecie obficie obsypać wiórkami kokosowymi lub posiekanymi na drobno orzechami. Dobrze sprawdzą się w tym celu także płatki migdałowe, czy posiekane na drobno suszone owoce.
Wierzch ciasta stefania można też oblać dwoma rodzajami polewy – na bazie białej i mlecznej czekolady. W prosty sposób można z nich stworzyć niezwykle efektowne wzorki, które przykują uwagę wszystkich gości. Deser możecie też oblać aksamitnym sosem waniliowym lub gęstą polewą karmelową. Świetnie smakuje on też w towarzystwie owocowego sosu.