
Stek w sosie musztardowo-pieprzowym
- stek: 4 szt.
- pieprz czarny: 15 g
- oliwa z oliwek: 8 ml
- masło: 50 g
- szalotka: 2 szt.
- sos worcestershire: 10 ml
- brandy: 45 ml
- bulion wołowy: 80 ml
- pieprz marynowany: 5 g
- musztarda dijon: 7 g
- śmietana 36%: 45 g
Sposób przygotowania
krok 1
Stek „panierujemy” w młotkowanym pieprzu, owijamy folią spożywczą i odkładamy na 3 godz., aby nabrał aromatu.
krok 2
Rozwijamy i zaczynamy smażenie: na patelnię wlewamy oliwę i mocno rozgrzewamy, kładziemy stek i smażymy po 2 min z każdej strony. Zmniejszamy ogień, dodajemy połowę masła, podsmażamy 5–7 min, obracając w połowie. Zdejmujemy z patelni, odkładamy na chwilę w ciepłe miejsce.
krok 3
Patelnię wycieramy papierem, dajemy na nią resztę masła i posiekane cebulki, dusimy 4 min. Dolewamy sos worcester, brandy, bulion, odparowujemy przez 2 min. Dodajemy zielony pieprz, musztardę, śmietanę, doprawiamy solą.
krok 4
W gorącym sosie zatapiamy stek przed samym podaniem. Serwujemy go z domowymi frytkami i zieloną sałatą.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2018

