Reklama

Przepis na smażony stek z zapiekanymi burakami

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Buraki: obieramy, kroimy w grubsze plastry. Rozkładamy je na dużym kawałku pergaminu, ułożonym na blasze.

  • krok 2

    Sos: olej z pestek dyni mieszamy z sosem sojowym, miodem, zmiażdżonymi nasionami kolendry i odrobiną pieprzu.

  • krok 3

    Pieczenie: warzywa polewamy sosem, z pergaminu robimy paczuszkę, zamykając ją nicią kuchenną. Pieczemy przez 1 godz. w piekarniku rozgrzanym do 160°C.

  • krok 4

    Steki: lekko rozbijamy pięścią, smarujemy oliwą, posypujemy grubo mielonym pieprzem i solą morską. Smażymy na rozgrzanej patelni po 2 min z każdej strony. W piekarniku zmniejszamy temp. do 90°C. Paczkę z burakami otwieramy, kładziemy na nich steki i dopiekamy mięso. Podajemy natychmiast, posypane posiekaną kolendrą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama