Stek wołowy z pesto i polentą
Przepis na stek wołowy.
Składniki:
POLENTA:
25 dag kaszy kukurydzianej
sól
5 dag masła
10 dag startego sera np. ementalera
STEKI:
4 befsztyki z polędwicy po 20 dag
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
3 łyżki bazyliowego pesto
15 dag rukoli
10 dag pomidorków koktajlowych
5 dag parmezanu
Kroki przygotowania:
Na polentę:
w garnku zagotowujemy 750 ml wody, solimy i stale mieszając, stopniowo wsypujemy kaszę kukurydzianą. Gotujemy ok. 1 godz., mieszając, aż zgęstnieje. Masło topimy. Polentę przekładamy do płaskiego naczynia, posypujemy startym serem, polewamy masłem.
Steki nacieramy oliwą, smażymy na rozgrzanej patelni grillowej po 2 min z każdej strony, by uzyskać befsztyk średniowy-smażony, podgrzewajmy 2 min dłużej z każdej strony. Przyprawiamy i przekładamy na deskę. Zostawiamy na 1 min, przykryte folią. Pesto przekładamy do miseczki, dodajemy oliwę oraz 3 łyżki ciepłej wody, ubijamy składniki i odstawiamy. Rukolę i przekrojone na pół pomidorki wrzucamy do miski, wlewamy połowę dressingu z pesto, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy palcami. Nakładamy sałatkę na 4 talerze, obok kładziemy po kawałku polenty. Ostrym dużym nożem tniemy steki ukośnie na plastry 1–cm grubości, układamy na sałatce, polewamy wszystko resztą dressingu i posypujemy płatkami świeżo startego parmezanu.
Zobacz podobne przepisy : Rigatoni z bakłażanem i pomidorami
Focaccia z nadzieniem
Risotto z owocami morza
Kurczak pieczony z białą fasolą
Pizza z prosciutto i zielonymi liśćmi
Pierożki z suszonymi pomidorami


