Porady:
- Najlepiej, jeśli smażymy steki z kalafiora na patelni z żeliwną rączką lub w brytfance. Możemy je wtedy włożyć do piekarnika razem z naczyniem.
- Żeby otrzymać 4 steki, warto przygotować 2 kalafiory, ponieważ najłatwiej wyciąć ładne plastry ze środka warzywa. Polecamy użycie bardzo ostrego noża, inaczej różyczki będą się kruszyć.
- Resztki, które pozostały nam po wycięciu plastrów na steki, możemy wykorzystać do przyrządzenia różnych dań, takich jak zupa krem z kalafiora. Rekomendujemy także podanie warzywa z bułką tartą. To świetny dodatek do potraw mięsnych lub wegetariańskich.
- Stek z kalafiora możemy udekorować posiekaną kolendrą lub natką pietruszki, a także pestkami granatu, orzeszkami pinii lub sezamem. Warto zaserwować go z ćwiartką cytryny.
- Od naszych preferencji zależy, w jaki sposób chcemy przyrządzić steki z kalafiora w piekarniku. Jeśli nie chcemy ich wcześniej smażyć, równie dobrze możemy je obgotować lub tylko upiec. Potrwa to jednak nieco dłużej. Ponadto kalafior wysusza się w piekarniku, dlatego pamiętajmy, żeby co jakiś czas smarować go oliwą. Steki warzywne możemy również przyrządzić na grillu.
- Użyjmy do nasmarowania plastrów ulubionych przypraw. Do kalafiora pasują między innymi kmin rzymski, wędzona papryka, chili, cynamon i gałka muszkatołowa.
- Stek z kalafiora na patelni warto podawać z sosem. Doskonale sprawdzi się na przykład chimichurri, czyli argentyński sos z posiekanych ziół, czosnku, oliwy i octu. Możemy także podać tę potrawę w towarzystwie sosu pomidorowego lub jogurtowego.
Notka redakcyjna:
Z czym podawać stek z kalafiora?
Kalafior jest wdzięcznym warzywem, które lubi towarzystwo różnych dodatków i pasuje do wielu potraw. My proponujemy zrobienie z niego gwiazdy obiadowego talerza. Stek z kalafiora możemy podać z:
- purée ziemniaczanym – w klasycznej, kremowej formie z masłem i mlekiem. Warto się też pokusić o mniej oczywiste purée z batatów.
- surówką – sprawdzą się tutaj różne tradycyjne dodatki, takie jak surówka z pora lub z młodej kapusty,
- jajkiem sadzonym – płynne żółtko rozleje się po steku z kalafiora i stworzy w ten sposób kremowy sos. Jeśli chcemy uniknąć smażenia, sprawdzi się także jajko w koszulce. Do pełni szczęścia brakuje tylko młodych ziemniaków z koperkiem.
- pieczonymi lub grillowanymi warzywami – na talerzu pełnym witamin pięknie zaprezentują się na przykład pieczone szparagi lub bakłażan z grilla.
Steki z kalafiora – przepis w różnych odsłonach
Nasz przepis na stek z kalafiora jest bardzo prosty. Wystarczy nasmarować plastry oliwą, oprószyć przyprawami, podsmażyć i upiec. Pomysłów na to skromne danie jest jednak o wiele więcej. Przedstawiamy niektóre z nich:
- Stek z kalafiora w panierce – możemy wykorzystać zwyczajną bułkę tartą lub japońskie panko. Ciekawym pomysłem jest udekorowanie upieczonego warzywa gremolatą, czyli posypką z posiekanych ziół i orzechów.
- Stek z kalafiora z serem – nie będzie to już niestety wersja wegańska, ale z pewnością ucieszy wszystkich miłośników rozpływających się, ciągnących się serów. Możemy użyć cheddara, goudy lub mozzarelli. Smak umami podkręci posypka z parmezanu.
- Stek z kalafiora z sosem tahini i ciecierzycą – połączenie, które przypadnie do gustu smakoszom hummusu. Prosta i szybka domowa pasta sezamowa tahini sprawia, że danie z kalafiora rozpływa się w ustach, a podpieczona cieciorka przyjemnie chrupie.
Z czego można zrobić wegetariański stek?
Wraz z rosnącą popularnością diety wegańskiej i wegetariańskiej w ofertach restauracji, a niedługo potem w naszych domach, zaczęły się pojawiać steki warzywne. Najpopularniejsze są te zrobione z kalafiora. Nie bez powodu – po odpowiedniej obróbce termicznej zachowuje on swoją strukturę, a jednocześnie ulega karmelizacji i uwalnia słodkie, orzechowe nuty smakowe. Nie jest jednak jedynym warzywem, które da się przyrządzić w ten sposób. Koniecznie wypróbujcie także wegańskie steki z grzybów portobello. Najlepiej smakują w marynacie barbecue, z dodatkiem ziołowego sosu i awokado. Polecamy także stek z selera z salsą pomidorową. Mięsiste warzywo korzeniowe doskonale imituje danie z wołowiny, a świeży, kwaskowy sos w meksykańskim stylu świetnie uzupełnia kompozycję smakową. Podobnie możemy przyrządzić steki z młodej kapusty. To obiad, który robi się sam. Popularne polskie warzywo w tej oryginalnej odsłonie możemy doprawić klasycznymi przyprawami, takimi jak ziele angielskie, majeranek i kminek, ale świetnie smakuje także z olejem sezamowym i sosem sojowym.