
Stek z pieczonymi pomidorkami
- stek: 2 szt.
- olej: 120 ml
- oregano: 5 g
- tymianek: 5 g
- rozmaryn: 3 g
- czosnek: 5 g
- papryka w proszku: 5 g
- pieprz czarny: 5 g
- kwiat soli: 5 g
- czosnek: 8 ząbków
- pomidorki koktajlowe: 250 g
- ocet balsamiczny: 5 ml
- parmezan: 30 g
Sposób przygotowania
krok 1
Steki: wkładamy je do dużej plastikowej torebki ze szczelnym zamknięciem, wlewamy 4 łyżki oleju, wsypujemy przyprawy (zostawiamy trochę do pomidorków), dodajemy 4 rozgniecione ząbki czosnku. Marynujemy w temperaturze pokojowej przez 10–15 min. Żeliwną patelnię umieszczamy na górnej półce piekarnika i rozgrzewamy tam, aż temperatura piekarnika osiągnie 200°C.
krok 2
Pomidorki: (przecięte lub w całości) i 4 całe ząbki czosnku rozkładamy na blasze. Polewamy pozostałym olejem, 2 łyżkami octu balsamicznego, posypujemy przyprawami i kryształkami soli. Gdy piekarnik osiągnie ww. temp. 200°C, umieszczamy pomidory na dolnej półce i pieczemy przez 20 min.
krok 3
Pieczenie: stek układamy na patelni w piecu, zostawiamy 5 min, odwracamy i pieczemy jeszcze przez 5 min. Kroimy w plastry, oprószamy kryształkami soli i podajemy z upieczonymi pomidorami.

