Reklama

Stek z pieczonymi pomidorkami to sycące danie na specjalną okazję. Steki wołowe nadają posiłkowi elegancji. Spróbuj steków wołowych z pieczonymi pomidorkami.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Steki: wkładamy je do dużej plastikowej torebki ze szczelnym zamknięciem, wlewamy 4 łyżki oleju, wsypujemy przyprawy (zostawiamy trochę do pomidorków), dodajemy 4 rozgniecione ząbki czosnku. Marynujemy w temperaturze pokojowej przez 10–15 min. Żeliwną patelnię umieszczamy na górnej półce piekarnika i rozgrzewamy tam, aż temperatura piekarnika osiągnie 200°C.

  • krok 2

    Pomidorki: (przecięte lub w całości) i 4 całe ząbki czosnku rozkładamy na blasze. Polewamy pozostałym olejem, 2 łyżkami octu balsamicznego, posypujemy przyprawami i kryształkami soli. Gdy piekarnik osiągnie ww. temp. 200°C, umieszczamy pomidory na dolnej półce i pieczemy przez 20 min.

  • krok 3

    Pieczenie: stek układamy na patelni w piecu, zostawiamy 5 min, odwracamy i pieczemy jeszcze przez 5 min. Kroimy w plastry, oprószamy kryształkami soli i podajemy z upieczonymi pomidorami.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama