
Stek z rozbratla
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- wołowina: 450 g
- sól: 1 łyżeczka
- chili: 0.5 łyżeczki
- natka pietruszki: 2 łyżki stołowe
- olej: 2 łyżki stołowe
- pieprz czarny: 1 szczypta
- masło: 4 łyżki stołowe
- gorczyca: 4 łyżeczki
- musztarda dijon: 2 łyżki stołowe
Sposób przygotowania
krok 1
Mięso kroimy na steki, osuszamy je ręcznikiem kuchennym i nacieramy solą, chili i natką pietruszki. Odstawiamy do lodówki bez przykrycia na 2–8 godz.

krok 2
Na masło musztardowe: w miseczce łączymy masło z gorczycą w proszku i musztardą diżońską. Dzielimy na 4 porcje, układamy na talerzu wyłożonym folią spożywczą i wstawiamy do lodówki. Na patelni grillowej lub żeliwnej rozgrzewamy olej lub masło klarowane i smażymy steki na dużym ogniu. Jeżeli mają być krwiste, zajmie to 5–7 min z obu stron. Przekładamy steki z patelni na talerze. Na każdym z nich układamy porcję masła musztardowego i posypujemy grubo mielonym pieprzem. Stek wołowy możemy podać z frytkami lub opiekanymi ziemniaki.


