Reklama

Przygotowanie: 40 minut
Porcja: 300 kcal

Składniki:

4 steki z polędwicy wołowej (po ok. 12 dag)
4 plastry boczku wędzonego
2 duże gruszki
3 czerwone cebule
łyżka rodzynek
łyżka posiekanych orzechów włoskich
łyżeczka cukru
kieliszek czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki oleju
łyżeczka kolorowego pieprzu
łyżeczka rozmarynu
sól, pieprz

Kroki przygotowania:

Gruszki obrać, podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Cebule obrać z łupin, pokroić w piórka.
Steki usmażyć na oleju po 2 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni, oprószyć solą i mielonym pieprzem, owinąć dokoła plastrem boczku. Przełożyć do brytfanny, obłożyć gruszkami i cebulą, posypać rozmarynem. Brytfannę wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 100 C.
Cukier zrumienić na patelni, wlać wino, dodać rodzynki i orzechy, wymieszać, zagotować. Sosem polać kotlety.
Ziarna kolorowego pieprzu utłuc, posypać nimi steki.

Reklama

Porady:

Zobacz też, jak zrobić Tournedos z kozim serem i szparagami

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama