
Stek z kapusty z kozim serem
- kapusta: 2 kg
- oliwa z oliwek: 45 ml
- jabłka: 250 g
- kozi ser: 300 g
- syrop klonowy: 15 ml
- orzechy pekan: 25 g
- ocet jabłkowy: 5 ml
- tymianek: 3 g
- pieprz kajeński (mielony): 1 szczypta
- sól: 1 szczypta
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal417
- tłuszcz30g
- tłuszcz nasycony15g
- węglowodany14g
- cukry13g
- błonnik7g
- białko19g
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza (180 z termoobiegiem). Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
krok 2
Kapustę dokładnie myjemy (jeśli jest to konieczne, zdejmujemy pierwszą warstwę liści). Główkę przecinamy w poprzek na 4 grube plastry (ok. 1,5-2 cm każdy). Wycięte kawałki skrapiamy łyżką oliwy z oliwek, doprawiamy solą i wykładamy na blachę.
krok 3
Plastry kapusty pieczemy przez 10 minut, następnie szeroką szpatułką delikatnie obracamy steki na drugą stronę i pozostawiamy w piekarniku na kolejnych 10 minut.
krok 4
W misce mieszamy ocet jabłkowy i resztę oliwy z oliwek. Jabłko myjemy, osuszamy, kroimy w cienkie plasterki. Owoc wkładamy do mieszanki octu i oliwy i dokładnie obtaczamy. Plastry układamy na wierzchu steków i pieczemy przez 5 minut.
krok 5
W tym czasie siekamy orzechy pekan na drobno. Ser kozi (najlepszy będzie do zapiekania, np. soignon) kroimy na cztery grube krążki. Układamy je na kawałkach kapusty i posypujemy szczyptą pieprzu kajeńskiego oraz świeżego tymianku (możemy użyć również suszonego). Podpiekamy jeszcze 3-4 minuty, aż ser zacznie się topić, a orzechy będą uprażone.
krok 6
Stek z kapusty z kozim serem podajemy jeszcze ciepły, polany syropem klonowym lub domową pastą sezamową tahini, która podkręci smak warzyw. Ta potrawa może być samodzielnym daniem, rewelacyjnie sprawdzi się jednak jako dodatek, np. do klusek lub innych pieczonych warzyw.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

